Η Γαλλία θα εντείνει τις προσπάθειες προσέλκυσης τραπεζών από τη Βρετανία λόγω του Brexit μετά τη νίκη του Μακρόν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 17 Μάϊου 2017

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

 

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τα σχέδιά του να εφαρμόσει άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν το Παρίσι στις προσπάθειές του να προσελκύσει τράπεζες και άλλες εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που θέλουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός Βρετανίας, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Paris Europlace.
Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει οδηγήσει σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματοπιστωτικών κέντρων στην υπόλοιπη Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Παρισιού, της Φρανκφούρτης, του Δουβλίνου και του Λουξεμβούργου, προκειμένου να προσελκύσουν τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες που θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Εως τώρα οι τραπεζίτες ήταν επιφυλακτικοί ότι η Γαλλία μπορεί να προσελκύσει το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, με το υψηλό εργατικό κόστος και τις συχνές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα να θεωρούνται οι βασικοί αρνητικοί παράγοντες.
«Η νίκη του Μακρόν είναι μια ένδειξη ότι η Γαλλία είναι σε μια πορεία εφαρμογής περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες χρειάζονται», δήλωσε στο Reuters ο Αρνό ντε Μπρεσόν, διευθύνων σύμβουλος του Paris Europlace, εκτιμώντας ότι το Παρίσι μπορεί να προσελκύσει 20.000 εργαζομένους από τη Βρετανία.
«Ο Μακρόν θα θέσει ως προσωπική του αποστολή το να πείσει τις διεθνείς τράπεζες καθώς και τους επενδυτές για τα πλεονεκτήματα του Παρισιού», πρόσθεσε.
Ο νέος πρόεδρος υπόσχεται να αναδιαρθρώσει την αγορά εργασίας και να απλοποιήσει το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, περιορίζοντας παράλληλα το ρυθμιστικό πλαίσιο που λέει ότι εμποδίζει την καινοτομία. Ωστόσο, επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για τον πιθανό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, για την εφαρμογή των οποίων μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και χρόνια.
Αντιπροσωπεία από τον Paris Europlace – τον οργανισμό που εκπροσωπεί τον γαλλικό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κλάδο – μαζί με τον Κριστιάν Νουαγιέ, τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας, θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ στις 22 και 23 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον εκεί χρηματοπιστωτικό κλάδο να επιλέξει το Παρίσι ως ευρωπαϊκή του έδρα. Ο οργανισμός Europlace έχει ήδη πραγματοποιήσει περίπου 100 συναντήσεις με μεγάλες διεθνείς εταιρίες καθώς και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιριών στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Σανγκάη και το Τόκιο, όπως ανακοίνωσε τον Μάρτιο.
«Πολλές τράπεζες ανέμεναν τα αποτελέσματα των εκλογών πριν λάβουν μια απόφαση για τα σχέδια μετεγκατάστασής τους και η εκλογή του Μακρόν θα ενισχύσει την επιλογή του Παρισιού», δήλωσε ο ντε Μπρεσόν. Πρόσθεσε ότι οι γαλλικές ρυθμιστικές αρχές προσέφεραν γρήγορες λύσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις διαχείρισης κεφαλαίων που ζητούν τις απαιτούμενες άδειες και ότι ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στη εργατική νομοθεσία εντός 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας.
Ασχημη μάχη
Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, οι περισσότερες τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ξεκινήσει να θέτουν σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως το να αποφασίσουν σε ποια πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης θα εγκαταστήσουν τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες.
Οι πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αναμένεται να μεταφέρουν εκατοντάδες υπαλλήλους εντός δύο ετών από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ο επικεφαλής λομπίστας της γερμανικής πόλης.
Μέχρι στιγμής, η HSBC, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, δήλωσε ότι θα μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της στο Παρίσι όπου έχει μια θυγατρική η οποία διαθέτει τις περισσότερες άδειες που απαιτούνται για μια επενδυτική τράπεζα χάρη στην εξαγορά της CCF το 2000.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *