18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ«Η Μάχη της Κρήτης» στις αίθουσες του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης

«Η Μάχη της Κρήτης» στις αίθουσες του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης

Στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στο παλιό λιμάνι Χανίων, η έκθεση για τη Μάχη της Κρήτης που έχει αναγνωριστεί ως η μόνη επίσημη έκθεση, αποτελεί μια από τις πέντε θεματικές ενότητες που φιλοξενεί το Μουσείο.
Στους χώρους της ο επισκέπτης «ταξιδεύει» στα γεγονότα εκείνης της περιόδου μέσα από κειμήλια, θυρεούς πλοίων, πολεμικά όπλα και στολές των συμμάχων και των Γερμανών, φωτογραφίες, χάρτες και άλλα αντικείμενα.
Ενα από τα χαρακτηριστικότερα εκθέματα είναι ο χάρτης των επιχειρήσεων της Μάχης, στον οποίο καταγράφονται οι θέσεις Συμμάχων και Γερμανών κατά τις θαλάσσιες, χερσαίες και από αέρος επιχειρήσεις.
Εντυπωσιακό είναι και ένα νυφικό που κατασκευάστηκε από νήματα των αλεξίπτωτων των Γερμανών, δημιούργημα γυναίκας από την περιοχή του Ρεθύμνου και το οποίο δώρισε στο Ναυτικό Μουσείο η κόρη της.
Επίσης, παιδικό ένδυμα που έραψε γυναίκα από τις κλωστές των τσουβαλιών που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για να μεταφέρουν αλεύρι.
Ξεχωριστή θέση έχει η αναμνηστική μεταλλική πλάκα που δώρισαν στο Μουσείο Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί βετεράνοι και απεικονίζει μια από τις μάχες που δόθηκαν στις 27 Μαΐου 1941 στην ενδοχώρα των Χανίων κατά την γερμανική εισβολή.
Την έκθεση κοσμούν και τα επίσημα νομίσματα της κυβέρνησης της Αυστραλίας με τίτλο έκδοσης: «Η Αυστραλία στον πόλεμο».
Πρόκειται για σειρά 18 νομισμάτων ένα από τα οποία αναφέρεται στη Μάχη της Κρήτης και ακόμα ένα στην Ελλάδα την περίοδο του πολέμου.
Οπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Μανώλης Πετράκης, τη σειρά των νομισμάτων έστειλαν στο Μουσείο Κρήτες που μένουν μόνιμα στην Αυστραλία.
Στο Μουσείο υπάρχει ακόμα η πολεμική σημαία του Βρετανικού καταδρομικού «York» που βυθίστηκε από τους Γερμανούς στον όρμο της Σούδας, καθώς και το διόραμα (κατασκευή σε μικρογραφία) ρυμουλκού και φορτηγίδας με την οποία οι Γερμανοί μετέφεραν από την Πελοπόννησο στην Κρήτη τανκς.
«Το κομμάτι του Μουσείου για τη Μάχη ξεκίνησε να υπάρχει μετά την επέτειο των 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Συγκεντρώσαμε υλικά που υπήρχαν και στη συνέχεια το εμπλουτίσαμε με πολλές δωρεές. Προβάλλει την ιστορία μας και είναι ξεχωριστό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετράκης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ