18 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΣτο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν η αναβάθμιση του πάρκου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και...

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν η αναβάθμιση του πάρκου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του πάρκου «Γεωργιάδη» στο Ηράκλειο

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του πάρκου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του πάρκου «Γεωργιάδη» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Με δυο αποφάσεις που υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του επιστημονικού, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού πάρκου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πάρκου «Γεωργιάδη» εντάχθηκαν στον άξονα προτεραιότητας «διατήρηση και προστασία περιβάλλοντος – προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Πάρκο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης
Οπως αναφέρει η σχετική απόφαση για το πάρκο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος με τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, διαμορφώσεων υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων εντός του πάρκου.
Παράλληλα, η πρόταση συνοδεύεται από παρεμβάσεις και στρατηγικές διαχείρισης που αποσκοπούν στο βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την καθημερινή χρήση της περιοχής μελέτης.
Η περιοχή επέμβασης συνολικής έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, χωροθετείται στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, σε επαφή με τις κεντρικές λειτουργίες του Πανεπιστημίου, όπως με το κτίριο διοίκησης, την κεντρική βιβλιοθήκη, το μετεωροσκοπείο, το αστεροσκοπείο, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ – καθώς και με σημαντικό αριθμό των σχολών του. Η περιοχή γειτνιάζει με τον χώρο της ΔΕΘ και το Τελλόγλειο Ιδρυμα, ενώ βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί δηλαδή έναν αξιόλογο ανοικτό πράσινο χώρο έκτασης 50.000 τ.μ. με πολλές δυνατότητες, ο οποίος ωστόσο παραμένει ανενεργός σε μεγάλο τμήμα του κατά τη διάρκεια της ημέρας και του χρόνου.
Συνολικά, στο χώρο μελέτης εντείνεται η έννοια του ελεύθερου ανοικτού χώρου με μη δαπανηρές παρεμβάσεις και με νέες χαμηλές -κατά κύριο λόγο- φυτεύσεις, που επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέαση και εποπτεία του συνόλου του πάρκου.
Κύριο εργαλείο για τη λειτουργική χωροταξική οργάνωση της περιοχής, είναι η δημιουργία δύο πράσινων διαδρομών πεζών-ποδηλάτων (άξονας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και Λεωφόρος Περίπατου), καθώς και μιας εκτενούς διαδρομής «αντοχής» που διασχίζει το πάρκο και διέρχεται από όλες τις διαφορετικά διαμορφωμένες χρήσεις. Το προτεινόμενο πάρκο διαρθρώνεται σε τρεις λειτουργικές ενότητες που θα φιλοξενούν πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές-περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που εγγράφεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ανέρχεται σε 767.239 ευρώ και ως ημερομηνία ανάληψης της πρώτης νομικής δέσμευσης του κύριου υποέργου ορίζεται ο Μάρτιος του 2018.
Πάρκο «Γεωργιάδη»
Το έργο για τη λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του πάρκου «Γεωργιάδη», έκτασης περί τα 14,42 στρέμματα εντός του αστικού ιστού της πόλης, εντός της τάφρου των ενετικών τειχών και πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα κινείται σε τρεις άξονες:
– Λειτουργική αναβάθμιση: αντικατάσταση των υφιστάμενων κρασπέδων με νέα, όπου απαιτείται, αντικατάσταση του υφιστάμενου υλικού επίστρωσης των διαδρόμων με υδατοπερατό σκυρόδεμα και «σταθεροποιημένο» χώμα που είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, υδατοπερατά, έχουν βιοκλιματικό χαρακτήρα και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού με νέο (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων).
– Προσβασιμότητα σε ΑμΕΑ: Θα διασφαλιστεί η πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, με την διαμόρφωση ήπιων κλίσεων και την κατασκευή όδευσης τυφλών στην μεγαλύτερη επιφάνεια των διαδρόμων.
– Περιβαλλοντική αναβάθμιση: Με την πράξη υπολογίζεται ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξαιτίας των νέων φυτεύσεων που θα εκτελεστούν και συγκεκριμένα θα φυτευτούν 16.940 νέα φυτά (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα), 22 νέα δέντρα και 700 τ.μ. χλοοτάπητα.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται βελτίωση του εδάφους των παρτεριών με προσθήκη νέου χώματος και χρήση εδαφοβελτιωτικών στο υφιστάμενο, εμπλουτισμός πρασίνου με εγκατάσταση νέων φυτικών ειδών. Θα φυτευτούν 16.940 νέα φυτά (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα), 22 νέα δέντρα και 700 τ.μ. χλοοτάπητα. Θα κατασκευαστεί ένας μεγάλος βραχόκηπος (παρτέρι 15) σε δύο επίπεδα, στο ένα εκ των οποίων θα φυτευτούν αρωματικά φυτά και φρύγανα (ιθαγενή είδη). Θα διατηρηθεί και θα συμπληρωθεί ο υπάρχων μικρός βραχόκηπος και θα δημιουργηθεί μικρός τριανταφυλλεώνας. Οι φυτεύσεις θα γίνουν με τρόπο που θα αναβαθμίζει το τοπίο (φυτεύσεις με ομοιομορφία χρωμάτων, όγκων και σχημάτων), θα βελτιώνει τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ηλιασμός-σκιασμός), θα δημιουργεί εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του πάρκου με τοπικά και ενδημικά φυτά. Κατασκευή νέου αυτοποιημένου και υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης με την απαραίτητη υποδομή αποθήκευσης νερού, τοποθέτηση πινακίδων με αναγραφή του είδους των φυτών βάσει του κοινού και του επιστημονικού ονόματός τους, κατασκευή ηλιακού ρολογιού.
Για την ανακύκλωση προβλέπεται: ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων (κλαδιά, φύλλα) μέσω της μεθόδου της κομποστοποίησης για την παραγωγή κόμποστ που θα χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό του εδάφους του πάρκου. Η κομποστοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικών κάδων που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένο χώρο του πάρκου, θα αποτελέσουν επιδεικτικό έργο βιοδιάσπασης υλικών και θα χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό μέσο στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών και ανακύκλωση συσκευασιών μέσω τοποθέτησης ειδικών κάδων όπου θα διαχωρίζονται τα διάφορα υλικά (γυαλί, χαρτί, πλαστικό).
Η ημερομηνία ανάληψης της πρώτης νομικής δέσμευσης του κύριου υποέργου ορίζεται ο Ιανουάριος του 2018 και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ