24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥπερδιπλάσια καθαρά κέρδη κατέγραψε η Deutsche Bank στο α’ τρίμηνο

Υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη κατέγραψε η Deutsche Bank στο α’ τρίμηνο

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Deutsche Bank, κατέγραψε υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2017, επωφελούμενη από την ανάκαμψη των συναλλαγών ομολόγων και τις χαμηλότερες δαπάνες για παραβατικές της συμπεριφορές του παρελθόντος.
Τα κέρδη αυξήθηκαν 143% στα 575 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για κέρδη 522 εκατ. ευρώ που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters. «Η αφοσίωση των πελατών είναι ισχυρή, οι ροές στοιχείων ενεργητικού επανέρχονται σε όλο το φάσμα της τράπεζας και η δραστηριότητα αυξάνεται. Οι προσπάθειές μας για μείωση των δαπανών αρχίζουν να ανταμείβονται, ενώ έχουμε περιορίσει σημαντικά την πολυπλοκότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Κράιαν.
Η μετοχή της τράπεζας μειώθηκε πάνω από 3% στις αρχές της συνεδρίασης, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης των μεγάλων γερμανικών εταιρειών ήταν σταθερός. «Η μετοχή της Deutsche αυξήθηκε 10% την περασμένη εβδομάδα, έτσι οι επενδυτές ρευστοποιούν τα κέρδη τους σήμερα», δήλωσε αναλυτής χρηματιστηριακής εταιρείας, προσθέτοντας ότι η μετοχή επηρεάσθηκε και από αρνητικούς παράγοντες, όπως τη μείωση των εσόδων της τράπεζας. Τα συνολικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 9% στα 7,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Ο λόγος των δαπανών της προς τα έσοδα υποχώρησε στο 86%, αλλά είναι ακόμη υψηλότερος από αυτόν των ανταγωνιστριών της τραπεζών, σε πολλές από τις οποίες κυμαίνεται από 60% έως 70%. Ο συντελεστής βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1 equity ratio) αυξήθηκε στο 14,1% από 10,7% πριν από ένα έτος, ενισχυμένος από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 8,5 δισ. ευρώ νωρίτερα στον Απρίλιο.
Το αποθεματικό της τράπεζας για δικαστικές διαμάχες μειώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, μετά το ύψος-ρεκόρ των εγγραφών που έκανε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 για διακανονισμούς κατηγοριών, όπως αυτές που αφορούσαν στις πωλήσεις τοξικών ομολόγων και τις ψευδείς αγοραπωλησίες ρωσικών χρεογράφων. Οι προβλέψεις για πιθανούς μελλοντικούς δικαστικούς διακανονισμούς διατηρήθηκαν σταθερές στα 2,4 δισ. ευρώ. Τον τρέχοντα μήνα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επέβαλε πρόστιμο 157 εκατ. δολαρίων στη Deutsche Bank για παραβίαση των κανόνων που διέπουν την αγορά συναλλάγματος και του λεγόμενου κανόνα Volcker για κερδοσκοπικές επενδύσεις (για ίδιο λογαριασμό). Ετσι, η μόνη μεγάλη δικαστική εκκρεμότητα που έχει μείνει για την τράπεζα αφορά στην έρευνα για τις παραβιάσεις κυρώσεων, υπόθεση την οποία ελπίζει να εκκαθαρίσει φέτος.
Οι τράπεζες της Wall Street ανακοίνωσαν, επίσης, μεγάλα κέρδη από συναλλαγές ομολόγων, βοηθούμενες από την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων των επενδυτών ως αντίδραση στις μεταβολές των επιτοκίων, τις εκλογές στην Ευρώπη και το Brexit.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ