21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕνισχύουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τονίζει από το βήμα συνεδρίου ο Α. Χαρίτσης

Ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τονίζει από το βήμα συνεδρίου ο Α. Χαρίτσης

Τον Μάιο θα ξεκινήσει η εκταμίευση για το ΕΣΠΑ από τον ανοιχτό καταπιστευτικό λογαριασμό (escrowaccount), ενώ ετοιμάζεται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ που θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ, το οποίο με τη μόχλευση θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μέσα στον Μάιο ξεκινά και η διαδικασία επιλογής των διοικητών των 12 υποταμείων του Ταμείου Συνεπενδύσεων.
Αυτά ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα του συνεδρίου με τίτλο: «Πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των ΜμΕ στην Ελλάδα» που συνδιοργανώνει σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) το υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας – DG GROW).
«Ενισχύουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης και σημείωσε ότι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων στο σημερινό διεθνές περιβάλλον των στοχευμένων προϊόντων και υπηρεσιών και των εξειδικευμένων αγορών.
«Αλλά χρειάζεται και οι ίδιες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ισχυρές διασυνδέσεις και συνέργειες μεταξύ τους, να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, συστάδες επιχειρήσεων και χωρικά κλαδικά συστήματα ικανά να παράξουν οικονομίες κλίμακας και ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνές περιβάλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.
Χρηματοδοτικά εργαλεία
Πιο αναλυτικά, σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανέφερε ο κ. Χαρίτσης ότι ακολουθεί άμεσα ο δεύτερος κύκλος των 4 δράσεων του ΕΣΠΑ με στόχο την ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ (Ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Αναβάθμισης ΜμΕ, Ενίσχυση Τουριστικών ΜμΕ, Νεοφυής Επιχειρηματικότητα).
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι για την τεχνολογική αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη σύζευξη τους με το υψηλά μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, η δράση του νέου ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (με συνολικό προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ), ενώ έπονται προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν:
– την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων,
– τις δράσεις εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διεθνοποίησή τους,
– τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων (clusters & metaclusters) για τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, και
– την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική βιομηχανία, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Την Τρίτη, 2 Μαΐου, ξεκινά η λειτουργία δύο νέων Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ), τα οποία θα στεγαστούν σε χώρους του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ