15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΓιατί δύο παιδιά να πνιγούν στα ανοιχτά της Λέσβου;

Γιατί δύο παιδιά να πνιγούν στα ανοιχτά της Λέσβου;

Μεταξύ των παιδιών που φτάνουν δια θαλάσσης στην Ελλάδα, περίπου το 17% ταξιδεύουν μόνα τους

 
Τουλάχιστον δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε ένα τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε τη νύχτα της 23ης προς την 24η Απριλίου κοντά στη Λέσβο. Ο θάνατός τους έρχεται να προστεθεί σε πάνω από 150 παιδιών στην Κεντρική Μεσόγειο και τουλάχιστον άλλων 5 παιδιών στην Ανατολική Μεσόγειο από την αρχή του έτους. Η μία από τις δύο σορούς των παιδιών βρέθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και η άλλη στα τουρκικά. Τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν επίσης τη ζωή τους στο ναυάγιο, ενώ δύο γυναίκες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
«Το περιστατικό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι τα απελπισμένα παιδιά και οι οικογένειές τους ακολουθούν πιο επικίνδυνες διαδρομές, λόγω της έλλειψης ασφαλών και νόμιμων οδών. Χωρίς την διασφάλιση νόμιμων οδών, θα συνεχίσουν να χάνονται ζωές κατά το επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα τους, εφ’ όσων οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητούν ασφάλεια και ένα καλύτερο μέλλον από τις συγκρούσεις και την οικονομική αβεβαιότητα», προειδοποίησε ο Laurent Chapuis, Συντονιστής της ομάδας της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ελλάδα.
Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, σχεδόν 1.100 παιδιά επιβίωσαν του ταξιδιού στο Αιγαίο και έφτασαν στις ελληνικές ακτές. Μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται δια θαλάσσης, το ποσοστό των παιδιών παρουσιάζει σταθερή αύξηση: Τον Ιανουάριο, το 22% των αφίξεων δια θαλάσσης ήταν παιδιά. Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό τους αυξήθηκε στο 28% και το Μάρτιο στο 31%.
Ορισμένα από αυτά τα παιδιά έχουν υποστεί κακοποίηση και άλλες μορφές βίας στη χώρα καταγωγής τους. Πιθανόν να έχουν κινδυνεύσει από περαιτέρω κακομεταχείριση και εκμετάλλευση στα χέρια των διακινητών. Αντί να έρχονται αντιμέτωπα με τη βία ή το θάνατο, αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη μετεγκατάσταση, σε άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και σε άλλες νόμιμες δυνατότητες, με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
«Αποτελεί πάγια θέση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF,η διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών στην πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους, καθώς και η επιτάχυνση της ένταξης τους στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα στην ζωή τους», αναφέρει η Πρόεδρος κα Σοφία Τζιτζίκου.
Μεταξύ των παιδιών που έφτασαν δια θαλάσσης στην Ελλάδα, περίπου το 17% ταξίδεψαν μόνα τους, γεγονός που τα καθιστούσε ακόμη πιο ευάλωτα κατά τη μετακίνηση. Η UNICEF καλεί τα κράτη να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και να διευκολύνουν τα παιδιά να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους, συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων οικογενειών τους στις χώρες προορισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ