24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΚτηματολόγιο, διαχείριση υδάτων, αποβλήτων και εξοικονόμηση ενέργειας στο επίκεντρο της συνάντησης του...

Κτηματολόγιο, διαχείριση υδάτων, αποβλήτων και εξοικονόμηση ενέργειας στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Σταθάκη και του Σ. Φάμελλου με την ευρωπαία επίτροπο Κ. Κρέτσου

Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, το κτηματολόγιο, η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ ενημέρωσε την κ. Κρέτσου για την κάλυψη μιας σειράς προϋποθέσεων («αιρεσιμότητες»), οι οποίες διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση κοινοτικών πόρων για δράσεις και έργα του υπουργείου. Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις cost optimal για όλες τις χρήσεις των κτιρίων, καθώς και η προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκθέσεων αυτών, με στόχο την προώθηση οικονομικά αποτελεσματικών επενδύσεων στην ενεργειακή αποδοτικότητα κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση κτιρίων. Η ολοκλήρωση των μελετών είναι μία από τις προϋποθέσεις για την προκήρυξη των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» σε κτίρια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου «Κτίμα 16», που έχει ως στόχο την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου στην Ελλάδα. Οπως είπε, το έργο θα υλοποιηθεί με 32 συμβάσεις που θα ανατεθούν μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 525 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από ίδιους πόρους, ήτοι 340 εκατ. ευρώ από τα τέλη κτηματογράφησης, από την ΕΚΧΑ Α.Ε. (101,3 εκατ. ευρώ) και από ευρωπαϊκά ταμεία (83,7 εκατ. ευρώ).
Οπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, με την υλοποίηση του έργου «Κτίμα 16» θα έχει ολοκληρωθεί ένα όραμα 180 ετών για τη χώρα. Θα παρέχει διασφάλιση των εμπράγματων δικαιωμάτων των πολιτών και του ελληνικού δημοσίου, παροχή των υπηρεσιών με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο, βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών με την πρόσβαση τους σε εφαρμογές και πληροφορίες που σχετίζονται με την εγγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων, διευκόλυνση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, υποστήριξη στη χάραξη πολιτικής, συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και διευκόλυνση της αξιοποίησης των ακινήτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις δύο αιρεσιμότητες των υδάτων: Η πρώτη αφορά την κοινή υπουργική απόφαση κοστολόγησης-τιμολόγησης του νερού, στην οποία έχει ενσωματωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των παρατηρήσεων που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κινείται απόλυτα στο πλαίσιο της Οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΕ. Ζητήθηκε η συμβολή της επιτρόπου προκειμένου να ολοκληρωθεί, να συμφωνηθεί και να υπογραφεί τελικά η συγκεκριμένη ΚΥΑ.
Η δεύτερη αιρεσιμότητα έχει να κάνει με την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών. Η έγκρισή τους θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι 31-12-2016, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, αλλά ταυτόχρονα επισήμανε ότι για τα πρώτα σχέδια η χώρα είχε ήδη καθυστερήσει έξι χρόνια, αφού έπρεπε να ολοκληρωθούν το 2009 και τελικά ολοκληρώθηκαν το 2015. Εχει ήδη αποσταλεί επιστολή προς τους επιτρόπους, με την οποία δίνεται αναλυτικό διάγραμμα παραδοτέων και οροσήμων, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2017, που αποτελεί ένα σημαντικό και δύσκολο έργο από μόνο του.
Από την πλευρά της κ. Κρέτσου, επισημάνθηκε η καθυστέρηση, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίστηκε η προσπάθεια που γίνεται για την εκπλήρωση της συγκεκριμένης αιρεσιμότητας.
Για τα στερεά απόβλητα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, παρουσίασε στην επίτροπο την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα στα οποία εγκρίθηκαν το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων με βάση την ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική, το σχέδιο για την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και τα μέτρα για την ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, εκπονήθηκαν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας 13 περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, από τους φορείς διαχείρισης και τα περιφερειακά συμβούλια, εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για τα 13 σχέδια, ενώ έχουν ήδη εκδοθεί και οι υπουργικές αποφάσεις για την έγκριση των 12 περιφερειακών σχεδιασμών διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).
Η μόνη καθυστέρηση της χώρας μας, όπως αναφέρθηκε, αφορά στην έγκριση περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων της Πελοποννήσου, για την οποία αναμένεται η απόφαση του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε επίπεδο ΟΤΑ, όπου ανήκει και η αρμοδιότητα για την υλοποίηση του σχεδίου, ώστε τον Απρίλιο να ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας μας.
«Ετσι, η χώρα επιλύει καθυστέρηση πολλών ετών στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και από την επόμενη περίοδο αρχίζει η ένταξη έργων με βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική και την ολοκληρωμένη διαχείριση που προβλέπει πρόληψη – παραγωγή – ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση με διαλογή στην πηγή και περιορισμό της επεξεργασίας στο 50% των σύμμεικτων απορριμμάτων, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες», αναφέρει το υπουργείο.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ «η κ. Κρέτσου αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό και δήλωσε τη διάθεση των υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής να υποστηρίξουν τη μετάβαση της Ελλάδας στη νέα εποχή διαχείρισης αποβλήτων».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ