18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΗ Αρχαία πόλη Καρθαίας και ο Προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου...

Η Αρχαία πόλη Καρθαίας και ο Προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς

Στους μεγάλους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων Europa Nostra βρίσκονται 2 εξαιρετικά έργα από την Ελλάδα: η αποκατάσταση της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα και του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στην Ρόδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2017 / Βραβεία Europa Nostra – την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι 29 βραβευθέντες από 18 χώρες επιλέχθηκαν για το υποδειγματικό τους έργο στους τομείς της αποκατάστασης, έρευνας, μακροχρόνιας προσφοράς στον πολιτισμό καθώς και της εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης. Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε 202 συνολικά υποψηφιότητες, που υποβλήθηκαν από φορείς αλλά και ιδιώτες, από 39 Ευρωπαϊκές χώρες, και επέλεξε τους νικητές.
Πολίτες από όλον τον κόσμο μπορούν πλέον να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου για το Βραβείο Κοινού και να προωθήσουν το βραβείο/τα βραβεία της χώρας τους, ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Οσοι ψηφίσουν έχουν την πιθανότητα να κερδίσουν ένα ταξίδι για δύο στην Φιλανδία και να παραστούν ως φιλοξενούμενοι της Europa Nostra στην Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική πόλη Turku την 15η Μαΐου. Στη διάρκεια της τελετής θα ανακοινωθούν οι 7 Νικητές των Grand Prix, καθένας από τους οποίους θα λάβει 10.000 ευρώ καθώς και ο Νικητής του Βραβείου Κοινού, που θα επιλεγεί από τα φετινά έργα.
Οι νικητές των βραβείων θα παρουσιάσουν τα έργα τους στη διάρκεια του Excellence Fair την 14η Μαΐου στο Sigyn Hall της Μουσικής Ακαδημίας Turku, ενώ θα συμμετάσχουν σε σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Turku European Heritage Congress in Turku (11-15 Μαΐου). Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Europa Nostra και θα αποτελέσει μια σημαντική πλατφόρμα δικτύωσης και συζήτησης για τις τελευταίες Ευρωπαϊκές εξελίξεις στο θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στο Ευρωπαϊκό Ετος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Αρχαία Πόλη της Καρθαίας στην Κέα

Το συναρπαστικό αυτό έργο, το οποίο διηύθυνε Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στο παρελθόν με την συντήρηση, μερική αποκατάσταση και ερμηνεία των καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Καρθαίας στην Κέα. Η Καρθαία ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος, η οποία άνθισε στην αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την Υστερη Αρχαιότητα.
Η θέση αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα στον Ελλαδικό χώρο καλής διατήρησης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ρυμοτομίας της πόλης. Ιστορία και φύση ευρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, ενώ η ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας της θέσης και του ιδιαίτερου οικοσυστήματός της σχεδιάστηκαν με προσοχή, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους.

Προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Το φιλόδοξο αυτό έργο διήρκεσε δέκα χρόνια και επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση και ανάδειξη του προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Το σύνθετο αμυντικό συγκρότημα είχε μεγάλη ανάγκη φροντίδας όταν το έργο ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετά την κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της αυθεντικής λιθοδομής της ανατολικής πυροβολαρχίας του προμαχώνα, ο οποίος είχε ανακατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό κατά την Ιταλική περίοδο της Ρόδου το πρώτο μισό του 20ου αι. Δυστυχώς οι επεμβάσεις, που πραγματοποιήθηκαν τότε και συμπεριέλαβαν τη δημιουργία ενός φυτωρίου κυπαρισσιών στον πυθμένα της τάφρου καθώς και μιας νέας διάταξης πρόσβασης στην πυροβολαρχία, φαίνεται ότι επιβάρυναν τις ήδη ανεπαρκείς θεμελιώσεις και οδήγησαν σε αποδιοργάνωση τμημάτων των τειχών. Η κατασκευή περιήλθε σε κίνδυνο σοβαρής περαιτέρω κατάρρευσης, η οποία με τη σειρά της απείλησε άλλες σημαντικές μεσαιωνικές κατασκευές που αναπτύσσονται στις διαδοχικές στάθμες του παλατιού.
Οι εργασίες αποκατάστασης υλοποιήθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή των Μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ