14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣκιές στη θητεία του Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις του

Σκιές στη θητεία του Ντάισελμπλουμ μετά τις δηλώσεις του

Το ερώτημα που κυριαρχεί, πλέον, στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εάν ο νυν πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει έστω και την παραμικρή πιθανότητα να παραμείνει στη θέση του μετά τη δήλωσή του σε γερμανική εφημερίδα ότι «δεν μπορείς να σπαταλάς τα χρήματά σου σε αλκοόλ και γυναίκες και μετά να ζητάς αλληλεγγύη». Δήλωση, η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση βολή κατά των χωρών της νότιας Ευρώπης, έναντι των οποίων «οι χώρες της βόρειας Ευρωπης έδειξαν αλληλεγγύη», όπως είπε.
Οι δηλώσεις του προσκείμενου στη Σοσιαλδημοκρατία, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τελευταία -και ίσως σημαντικότερη- αυτή του τέως πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, ο οποίος ζήτησε από τον Ολλανδό υπουργό -όπως άλλωστε και ο αντίπαλος του Μπέπε Γκρίλο- να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup. Διακριτικές αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ έλαβε και η επίτροπος Μαργκερίτα Βεστάγκερ, από τις Βρυξέλλες, ενώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ανέφεραν πως ο Ντάισελμπλουμ, πλέον, δεν τους εκπροσωπεί.
Υπό κανονικές συνθήκες, από τη στιγμή που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της τρίτης κατά σειρά οικονομικής δύναμης της Ευρωζώνης, καθώς και πολλοί άλλοι θέτουν θέμα παραίτησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έπρεπε να «ετοιμάζει τις βαλίτσες του». Πόσο μάλλον όταν σε μερικές εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρίσκεται εκτός ολλανδικής κυβέρνησης, μετά τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα του.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται, ούτε άλλωστε δείχνει διατεθειμένος να ζητήσει συγνώμη για αυτά που είπε. Γνωρίζει πως αυτές οι δηλώσεις δυσαρέστησαν πολλούς, όχι όμως και τους περισσότερους υπουργούς των χωρών της βόρειας Ευρώπης, αρχής γενομένης από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Γνωρίζει, ακόμη, ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, του οποίου η θητεία, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα αρχίσει 1/1/2018, πιθανότατα θα είναι κεντροαριστερός, αφού η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά κατέχει τις τρεις προεδρίες της ΕΕ, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.
Δεν επέκρινε συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή ο Ντάισελμπλουμ, λέει ο εκπρόσωπός του
«Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπός του μετά τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ σε γερμανική εφημερίδα, που θεωρήθηκαν αρνητικά για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και τροφοδότησαν τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.
«Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.
Ο Σόιμπλε εκτιμά πολύ την εργασία του Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμά την εργασία του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης για τα σχόλια που έκανε για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Ντάισελμπλουμ υπαινίχθηκε, σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ζήτησε την παραίτησή του.
Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Ντάισελμπλουμ είναι αποδεκτός ως πρόεδρος του Eurogroup, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου: «Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά παρά πολύ την εργασία του κ. Ντάισελμπλουμ ως προέδρου του Eurogroup».
«Αναμένουμε, όσο καιρό αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, ότι θα έχουμε έναν πρόεδρο του Eurogroup σε πλήρη λειτουργία», είπε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Δεν δίνω βαθμούς για το στυλ στις συνεντεύξεις».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ