21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕυρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE: «Πράσινη» Ελληνική Task Force για το περιβάλλον και την...

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE: «Πράσινη» Ελληνική Task Force για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, καθώς επίσης και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες για το περιβάλλον στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν σήμερα, Τρίτη, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο κτίριο του Πράσινου Ταμείου, στη βίλα Καζούλη στην Κηφισιά.
Η πρόσκληση για τη νέα περίοδο του προγράμματος συγχρηματοδότησης Life πρόκειται να δημοσιευτεί στις 28 Απριλίου, ενώ καταληκτικές προθεσμίες θα είναι τον Σεπτέμβριο. Ηδη υπάρχουν 28 έργα σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό στα 50 εκατ. ευρώ.
Οπως έγινε γνωστό, για την υποστήριξη του προγράμματος και των ενδιαφερομένων, δημιουργήθηκε ελληνική Task Force από εμπειρογνώμονες.
Ρόλος της ελληνικής task force είναι η οικοδόμηση υποστήριξης σε σχέση με έργα που αφορούν τη φύση και τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα LIFE αποτελεί εδώ και δύο δεκαετίες το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και στόχος του είναι να συμβάλλει στην εφαρμογή, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας, μέσω της συγχρηματοδότησης έργων με προστιθέμενη αξία για την Ευρώπη. Στο πρόγραμμα LIFE έχουν καθιερωθεί δύο υποπρογράμματα για την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3,46 δισ. ευρώ.
Στα παραδοσιακά έργα LIFE συμμετέχουν δημόσιοι φορείς, ΜΚΟ και ΜΜΕ, με μέσο προϋπολογισμό τα 1,5 – 2,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από την ΕΕ κατά 60%.
Οπως εξήγησε ο διευθυντής του Πράσινου Ταμείου και συντονιστής του GRLTF, Γιώργος Πρωτόπαππας, το Πράσινο Ταμείο υποστηρίζει την Life task force, ενώ έκανε γνωστό ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να μοχλεύσει περί τα 60-80 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για συγχρηματοδοτούμενα έργα.
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), δήλωσε ότι «η έναρξη συστηματικής ενημέρωσης των φορέων που συμμετέχουν στα προγράμματα και τις δράσεις είναι σημαντική». Οπως είπε, «οι καλές πρακτικές χρειάζεται να αναδειχθούν, προκειμένου να αποτελέσουν κίνητρο και για άλλους φορείς, για να συμμετέχουν και να δράσουν». Επεσήμανε δε, ότι η χώρα είναι από τις «καθυστερημένες» στην προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας επίσης τα πρόστιμα εξαιτίας τις ολιγωρίας που έχει παρουσιαστεί στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
Η εμπειρογνώμονας επικοινωνίας για το περιβάλλον, Κέλλη Κολιγιώργα, ανέπτυξε το ρόλο της ελληνικής Life Task Force, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία μίας διαδικτυακής πλατφόρμας για τη σύνταξη προτάσεων και τη δυνατότητα αναζήτησης εταίρων.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Greek LIFE Task Force για το 2017 ανέλυσε ο εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος, Δημήτρης Χωματίδης, ανακοινώνοντας την έναρξη περιοδείας ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθούν και να υποστηριχθούν οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμμετέχουν, σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
* Επισκεφθείτε το Πρόγραμμα LIFE: http://ec.europa.eu/environment/life
* Επισκεφθείτε το Πράσινο Ταμείο: http://www.prasinotameio.gr.


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης για το Πρόγραμμα LIFE – Πρόσκληση 2017

Ημερομηνία Πόλη
27/03/17 Ξάνθη
29/03/17 Θεσσαλονίκη
03/05/17 Ιωάννινα
18/05/17 Αθήνα
30/05/17 Λαμία
06/06/17 Μυτιλήνη
13/06/17 Πάτρα
20/06/17 Ερμούπολη

Πρόγραμμα LIFE

Στο Πρόγραμμα LIFE καθιερώνονται δύο υπο-προγράμματα για την περίοδο χρηματοδότησης 2014-2020 με προϋπολογισμό 3,46 δισ. ευρώ:
Το υπο-πρόγραμμα Περιβάλλον, με προϋπολογισμό 2,59 δισ. ευρώ, καλύπτει τρεις τομείς προτεραιότητας:
1. Περιβάλλον και Αποδοτικότητα Πόρων (έργα επίδειξης, πιλοτικά έργα)
2. Φύση και Βιοποικιλότητα (έργα βέλτιστων πρακτικών, έργα επίδειξης, πιλοτικά έργα)
3. Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση (έργα πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και διάδοσης)
Το υπο-πρόγραμμα Δράση για το Κλίμα, με προϋπολογισμό 0,86 δισ. ευρώ, καλύπτει τρεις τομείς προτεραιότητας:
1. Μετριασμός της Κλιματικής Αλλαγής (έργα βέλτιστων πρακτικών, έργα επίδειξης, πιλοτικά έργα)
2. Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (έργα βέλτιστων πρακτικών, έργα επίδειξης, πιλοτικά έργα)
3. Κλιματική Διακυβέρνηση και Πληροφόρηση (έργα πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και διάδοσης).

Πού πάνε τα χρήματα LIFE;

Από τα 3,46 δισ. ευρώ που διατίθενται για το LIFE, 2,59 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το υποπράγραμμα «Περιβάλλον» και 0,86 δισ. ευρώ για το υποπρόγραμμα «Δράση για το Κλίμα». Τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ (81% του συνολικού Προϋπολογισμού) προορίζονται για έργα LlFE χρηματοδοτούμενα μέσω επιδοτήσεων δράσης ή καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων. Περίπου 0,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για ολοκληρωμένα έργα. Τουλάχιστον το 55% των πόρων του προϋπολογισμού που διατίθενται για έργα υποστηριζόμενα μέσω επιδοτήσεων δράσης στο πλαίσιο του υποπρογράμματος «Περιβάλλον» θα χρησιμοποιηθούν για έργα υποστήριξης της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας. Ενα ποσό 0,62 δισ. ευρώ κατά ανώτατο όριο θα χρησιμοποιηθεί απευθείας από τη Γενική Διεύθυνση για το Περιβάλλον και τη Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα για την εκπόνηση πολιτικών και για επιδοτήσεις για τις δαπάνες λειτουργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ