Πωλήσεις ομολόγων της Ευρωζώνης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 17 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Εφεραν οι δηλώσεις Νοβότνι για αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους

Οι αποδόσεις των 2ετών και 5ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο πέντε εβδομάδων, στο -0,69% και -0,36% αντίστοιχα, μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Εβαλντ Νοβότνι, για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πριν από το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων.
Μεγάλες ήταν οι πωλήσεις και των ομολόγων της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο, τα οποία είναι επίσης ευαίσθητα στις αναφορές για τα επιτόκια. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκαν στο 2,43%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2015. Γενικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν άνοδο 3-7 μονάδων βάσης. Η ισοτιμία του ευρώ ανήλθε σε υψηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου, ενώ οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης έκαναν ράλι.
Ο Νοβότνι, που είναι Διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει αργότερα για το αν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν ή μετά το πέρας του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το επιτόκιό της για αποδοχή καταθέσεων, που είναι τώρα αρνητικό, πριν αυξήσει τα βασικά επιτόκια με τα οποία χρηματοδοτεί τις τράπεζες.
Τα σχόλια αυτά του Νοβότνι έγιναν μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να λάβει μέτρα. Δημοσιεύματα, που ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων, ταρακούνησαν επίσης την αγορά ομολόγων που στηρίζεται επί πολλά χρόνια από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να κινούνται προς μία πιο αυστηρή πολιτική. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την Τετάρτη, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ενώ η Κίνα αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Την περασμένη Πέμπτη, επίσης, ένα μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε υπέρ την αύξησης των επιτοκίων.
Οι προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ενισχύθηκαν σήμερα (σ.σ. Παρασκευή), με τις αγορές χρήματος να δείχνουν πιθανότητα 80% για μία αύξηση τον Δεκέμβριο, από 60% πριν από μία εβδομάδα. «Η αγορά άκουγε για πολύ καιρό τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τη μελλοντική πολιτική και τις είχε προεξοφλήσει» δήλωσε στέλεχος της Mizuho, προσθέτοντας: «Επομένως, όταν τώρα ακούει έναν διαφορετικό τόνο από την ΕΚΤ, αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι θα υπάρξει μία αλλαγή στις αγορές».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *