18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΕγκεφαλική συσκευή επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με ρομπότ

Εγκεφαλική συσκευή επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με ρομπότ

Ερευνητές στις ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα για την τηλεπαθητική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, αναπτύσσοντας μια συσκευή που διαβάζει το μυαλό και επιτρέπει στους ανθρώπους να διορθώνουν αμέσως τα λάθη ενός ρομπότ μόνο με τα εγκεφαλικά κύματά τους.
Η εν λόγω διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ με επικεφαλής την διευθύντρια Ντανιέλα Ρας, σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, σύμφωνα με τους «Financial Times» και το «New Scientist».
Ο παρατηρητής που βλέπει κάποιο λάθος του ρομπότ, τού στέλνει σε πραγματικό χρόνο με τη σκέψη του ένα μήνυμα διόρθωσης και το ρομπότ ανταποκρίνεται άμεσα. Ο άνθρωπος πρέπει να φορά στο κεφάλι του απλώς μια κάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας, που καταγράφει την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητά του. Δεν χρειάζεται ούτε η εμφύτευση κάποιου «τσιπ» στον εγκέφαλο, ούτε προηγούμενη εκπαίδευση του ανθρώπου.
Καθώς ο άνθρωπος βλέπει το λάθος του ρομπότ, η κάσκα -με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου- «πιάνει» μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου το αυθόρμητο νευρωνικό σήμα διόρθωσης που γεννά ο εγκέφαλος και το στέλνει στο ρομπότ. Οι δοκιμές που έγιναν με πέντε εθελοντές και το βιομηχανικό ρομπότ με την ονομασία «Μπάξτερ» της αμερικανικής Rethink Robotics, έδειξαν ότι το ρομπότ μπορεί να αναγνωρίζει το σήμα λάθους και να το «μεταφράζει» σε εντολή για να διορθώσει αυτό που κάνει.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ