18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΣτον δρόμο για τη δημιουργία του ...«έξυπνου» κόσμου

Στον δρόμο για τη δημιουργία του …«έξυπνου» κόσμου

Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην εμπορική εφαρμογή σε μαζική κλίμακα στα αμέσως επόμενα χρόνια εκατοντάδων νέων τεχνολογικών εφαρμογών (που εφαρμόζονται σε πιλοτικό στάδιο είτε σε τοπικό επίπεδο) που παρουσιάστηκαν στο Μobile World Congress ολοκληρώθηκε και φέτος στη Βαρκελώνη η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση κινητών επικοινωνιών και γενικότερα νέων τεχνολογιών στις επικοινωνίες.
Οπως επισήμαναν όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε περισσότερους από 110.000 επισκέπτες, όλα θα εξαρτηθούν από το πότε χρονικά θα είναι έτοιμο εμπορικά το 5G, η νέα γενιά δικτύων κινητών επικοινωνιών, που θα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα: 10 με 100 φορές αυξημένος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων, διακίνηση 1.000 φορές περισσότερου όγκου δεδομένων, πέντε φορές χαμηλότερη καθυστέρηση δικτύου, εξυπηρέτηση 100 φορές περισσότερων συσκευών χαμηλότερου κόστους, χρόνο ζωής μπαταρίας συνδεδεμένων συσκευών της τάξης των 10 ετών και άνω και σημαντικά βελτιωμένη κάλυψη κατά 20db.
Με τις νέες αυτές επιδόσεις του 5G θα επιτραπεί η διασύνδεση, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο, εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών, μηχανών και όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με την κινητή τηλεφωνία δημιουργώντας το καλούμενο Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που βιώνουμε την καθημερινότητα αλλά και το επιχειρείν.
Μια νέα λέξη «smart» θα μας ακολουθεί παντού: «έξυπνη πόλη», «έξυπνο» σπίτι, «έξυπνο» αυτοκίνητο, «έξυπνο» νοσοκομείο κλπ.
Ολα αυτοματοποιούνται και η ανθρώπινη παρέμβαση ελαχιστοποιείται. Το «έξυπνο» διασυνδεδεμένο ψυγείο θα ειδοποιεί το καταναλωτή πότε εξαντλούνται τα τρόφιμα που καταναλώνει σε εβδομαδιαία βάση και θα δίνει απευθείας παραγγελία στο σούπερ μάρκετ που είναι πελάτης (καθώς θα είναι διασυνδεδεμένο με το σούπερ μάρκετ). Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα καθώς το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του καταναλωτή θα είναι και αυτό διασυνδεδεμένο με το σούπερ μάρκετ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ