19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο «κυνήγι» της ευνοϊκότερης προσφοράς για την προμήθεια POS οι επαγγελματίες

Στο «κυνήγι» της ευνοϊκότερης προσφοράς για την προμήθεια POS οι επαγγελματίες

ECON 4

Σε «κυνήγι» της ευνοϊκότερης προσφοράς για την προμήθεια τερματικών αποδοχής καρτών (POS), έχουν αποδυθεί, καθ’ οδόν προς τις 30 Ιουνίου, επαγγελματίες και καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας εκτεταμένη έρευνα αγοράς σε τράπεζες και εταιρείες, προκειμένου να εντοπίσουν ποια προσφέρει τα περισσότερα ή και διεκδικώντας -μέσω των συλλόγων τους- καλύτερα κοινά «πακέτα».
Παρότι πολλοί έχουν ήδη από πέρυσι προμηθευτεί τα POS, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την όλη διαδικασία δυσεπίλυτο «γρίφο», εκφράζοντας επιφυλάξεις τόσο για την αποτελεσματικότητα της χρήσης των τερματικών ως τρόπου πάταξης της φοροδιαφυγής, όσο και για την επίδραση, που ενδεχομένως θα έχουν οι συσκευές αυτές στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων. Η προμήθεια που εισπράττουν οι Τράπεζες (0,8% έως 2% αναλόγως τζίρου) αποτελεί -σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες- σημαντικό αντικίνητρο, ενώ όλοι ανεξαιρέτως υποστηρίζουν ότι τα POS πρέπει να είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένα με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό.
Εν αναμονή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καθορίζει ποιες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν τερματικές συσκευές POS, υπενθυμίζεται ότι με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να εφοδιαστούν με τερματικά οι κλάδοι της εστίασης, των επισκευών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ), της εκπαίδευσης (φροντιστήρια κλπ), ένδυσης, υπόδησης, ενοικιάσεων, καθώς και τα κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες (δικηγορικά γραφεία), ιατρικές υπηρεσίες (ιατρεία κλπ), σημεία πληρωμής λογαριασμών τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας και Στοιχηματισμού (πρακτορεία). Το δεύτερο «κύμα» υπόχρεων θα είναι αυτό των ιδιοκτητών καταστημάτων τροφίμων, ψιλικαταζίδικων και οπωροπωλείων – μπακάλικων, που θα πρέπει να τα έχουν εγκαταστήσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Οι έμποροι
Για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης το POS δεν είναι «καινούργια υπόθεση», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος ωστόσο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της χρήσης τους ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής. «Με εξαίρεση τους «καινούργιους», το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων-μελών μας, που αφορά καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη, έχει κατά 99% εγκαταστήσει τα τερματικά ήδη από το 1985. Στον κλάδο μας δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση POS. Πιστεύω όμως ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS δεν πρόκειται να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, απλά θα στρέψει τους καταναλωτές στο πλαστικό χρήμα, κι αν κάποτε ήταν το 6%-10% των πολιτών που χρησιμοποιούσε κάρτα, σήμερα μπορούν να αντιστραφούν οι όροι» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ και προσθέτει: «Κι όσο για τις εκπτώσεις στη φορολογία, που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι, αυτές π.χ., για ένα εισόδημα 10.000 ευρώ αφορούν ένα ποσοστό 10%. Με τα υπόλοιπα τι λέτε να γίνει;». Κατά τον κ. Φιλιππίδη, το να είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός που συνδέεται με το POS επιβάλλεται. «Αν γίνει κάτι και κατασχεθούν τα χρήματα, πώς θα επιβιώσει η επιχείρηση; Πώς θα ανανεώσει το απόθεμά της; Σε ποιο λογαριασμό θα έχει τα χρήματα για τη μισθοδοσία και το ΙΚΑ;» διερωτάται.
«Ποιος έχει τους πιο συμφέροντες όρους;»
Η Σούλα Κυριακίδου είναι ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στη Θεσσαλονίκη. Εχει εγκαταστήσει ακόμη POS; «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε διαδικασία έρευνας. Οι τράπεζες που προσφέρουν τα τερματικά είναι πολλές, ενώ το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και εταιρείες, που επίσης διαθέτουν POS. Ποια έχει τους πιο συμφέροντες όρους; Αυτό ψάχνω τώρα» λέει η κα Κυριακίδου και προσθέτει: «Νιώθω ως επαγγελματίας και μια αβεβαιότητα: τι γίνεται για παράδειγμα αν το μηχάνημα μπλοκάρει κι ο πελάτης δεν έχει μετρητά;». Ερωτηθείσα αν οι πελάτες της ζητούν να πληρώνουν με κάρτα, η ίδια σημειώνει ότι προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα, αλλά στην πορεία ίσως εξελιχθεί σε πρόβλημα για όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν POS.
«Πρόσθετο οικονομικό βάρος»
Η Αννα Γκρίζου-Φράγκου είναι ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Β. Ελλάδας με πιστοποίηση Palso. Πόσα φροντιστήρια έχουν εγκαταστήσει μέχρι στιγμής POS; «Από πέρυσι άρχισαν κάποιοι να εγκαθιστούν POS, αλλά δεν μπορώ να έχω ακριβή εικόνα για το ποσοστό τους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολλά μέλη μας τηλεφωνούν στον σύλλογο και ζητούν πληροφορίες. Η εγκατάσταση των POS είναι ένα πρόσθετο βάρος οικονομικό για εμάς, αλλά θα εναρμονιστούμε, παρότι τα βάρη είναι μεγάλα, δεδομένου ιδίως ότι δεν κάνουμε τους τζίρους, που κάνουν άλλες επιχειρήσεις» σημείωσε η κα Γκρίζου-Φράγκου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη στήριξη των μελών του, «ο Σύλλογος και η ομοσπονδία Palso πέτυχαν κάποια ευνοϊκά πακέτα», ενώ πολλοί είναι και οι επαγγελματίες του κλάδου που ερευνούν την αγορά για την «καλύτερη και ευνοϊκότερη προσφορά».
Πάντως, ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις σπεύδουν να εγκαταστήσουν POS. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νομού Μαγνησίας, όπου μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση σε -διψήφιο ποσοστό- του ποσοστού των επαγγελματιών που έχουν εγκαταστήσει τερματικά: συγκεκριμένα, ποσοστό 53% των ερωτηθέντων στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 δήλωσε ότι έχει POS, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 37% στην προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2016.
Υπενθυμίζεται ότι η υφυπουργός Οικονομίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέφερε για τα POS ότι απομένει η έκδοση της απόφασης που θα ορίζει ποια επαγγέλματα θα πρέπει υποχρεωτικά να τα διαθέτουν για τις πληρωμές εκ μέρους πολιτών. Μεταξύ των κλάδων αυτών θα είναι, όπως είπε, οι εξής: εστίαση, επισκευές, εκπαίδευση, ενοικιάσεων, ένδυσης και υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τυχερά παιγνίδια. Τα επαγγέλματα αυτά έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες από τους πολίτες. Η υφυπουργός διευκρίνισε ότι θα είναι στο χέρι των πολιτών το πώς θα πληρώσουν αφού η νομοθεσία ορίζει ότι υποχρεωτικές είναι οι πληρωμές με κάρτες μόνο για συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.
Αλεξάνδρα Γούτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ