14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟι πολιτιστικές δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας στη Νιγηρία

Οι πολιτιστικές δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας στη Νιγηρία

ECON 3

«Χρώμα» ελληνικό -και όχι μόνο- είχε η φιλανθρωπική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λάγκος της Νιγηρίας. Πρόκειται για την ετήσια γιορτή που διοργανώνει η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση γυναικών «Small World», η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.
«Πλέον των 20 ετών η International Women’s Organization for Charity, Nigeria («Small World»), διοργανώνει την ετήσια εκδήλωσή της με σκοπό τη δωρεά των εσόδων της σε διάφορα ιδρύματα στη Νιγηρία. Φέτος η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετείχαμε ενεργά τόσο στη σκηνή, χορεύοντας το παραδοσιακό πεντοζάλι, το οποίο ξεσήκωσε τους θεατές αλλά και προσφέροντας το διάσημο πίτα, σουβλάκι-καλαμάκι με τζατζίκι, αλλά και ούζο. Οπως ήταν αναμενόμενο το κιόσκι μας είχε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τις άλλες χώρες λαμβάνοντας πολύ καλά σχόλια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τάνια Βάσιου, γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας και υπεύθυνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στο Small World 2017.
Οσο για τους λόγους που οδήγησαν στο «φανταστικό», όπως το χαρακτήρισε, αποτέλεσμα της ελληνικής συμμετοχής, η ίδια ανέφερε «τη συλλογική δουλειά και τις θυσίες που έγιναν από όλους μας. Χάρη στη βοήθεια της ελληνικής κοινότητας αλλά και της ελληνικής εταιρείας FMN, η παρουσίαση της Ελλάδας και της Κύπρου θα συζητιέται για πολύ καιρό ακόμα», συμπλήρωσε.
Ποια όμως είναι η ελληνική κοινότητα που ζει και δραστηριοποιείται στη Νιγηρία; Πόσοι «δικοί» μας βρίσκονται στην περιοχή και πώς συμβάλλουν στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων; «Οι Ελληνες, από Ελλάδα και Κύπρο, που ζούμε στην Νιγηρία, είμαστε οργανωμένοι στην Ελληνική Κοινότητα Λάγκος. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, η κοινότητά μας αριθμεί περί των 300 μελών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικές εταιρείες, εταιρείες ημεδαπών, καθώς και άλλων συμφερόντων. Η πλειονότητα των μελών μας βρίσκεται στο Λάγκος, που είναι και μία από τις πιο αναπτυγμένες πόλεις της Δυτικής Αφρικής» τονίζει η κ. Βάσιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ιστορία της κοινότητας ξεκινάει από τη δεκαετία του ‘60, όταν υπήρχαν περισσότεροι Ελληνες οι οποίοι εργάζονταν στις ελληνικές επιχειρήσεις της εποχής. «Ελληνες και Κύπριοι -όπως αναφέρεται και στο καταστατικό μας- συγκρότησαν την κοινότητα αρχικά για να διατηρήσουν και να προάγουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Μετά από μια μικρή χρονικά παύση λειτουργίας, η κοινότητα έθεσε σε λειτουργία το σχολείο και το επίτιμο ελληνικό προξενικό γραφείο στο Λάγκος. Το σχολείο λειτουργεί κάθε Σάββατο και αριθμεί 16 μαθητές ηλικίας 4-11 ετών, ενώ τα μαθήματα, ελληνική γλώσσα και στοιχεία ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, επιμελούνται δύο δασκάλες», συμπλήρωσε η γραμματέας της ελληνικής κοινότητας.
Η ίδια πληροφορεί ότι από το 2013 λειτουργεί επίτιμο ελληνικό προξενικό γραφείο στο Λάγκος, «γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα στη διευκόλυνση τόσο των ομογενών μόνιμων κατοίκων όσο και των περαστικών ομογενών από τη χώρα. Επιπλέον, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και δωρεές των ομογενών, συντηρήθηκε η ορθόδοξη εκκλησία, ο ιερός ναός της Αναστάσεως, και τελεί υπό ανέγερση νέος ναός. Παράλληλα οργανώνονται και μορφωτικές, ψυχαγωγικές (κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας) και πολιτιστικές εκδηλώσεις (ελληνική βραδιά), ενώ υποστηρίζονται και διεθνείς εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως το «Small World». Επίσης, η πρεσβεία διοργανώνει μία φορά τον χρόνο εκδήλωση, κυρίως πολιτιστικού χαρακτήρα, τιμώντας μια εθνική μας επέτειο» τόνισε.
Πέραν του «Small World» η ελληνική κοινότητα υποστηρίζει εδώ και τρία χρόνια τον θεσμό του «Smaller World», μία φιλανθρωπική εκδήλωση στην οποία τα παιδιά ηλικίας 6-17 ετών παρουσιάζουν μπροστά σε ζωντανό κοινό παραστάσεις εμπνευσμένες από την ιστορία και την κουλτούρα της χώρας καταγωγής τους. «Η Ελληνική Κοινότητα Νιγηρίας στηρίζει αποκλειστικά την ύπαρξή της στις συνδρομές των μελών της, καθώς και στις χορηγίες των ελληνικών και κυπριακών, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Λάγκος» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ