24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓ. Nτάισελμπλουμ: «Πρώτος στόχος να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα»

Γ. Nτάισελμπλουμ: «Πρώτος στόχος να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα»

ECON MASTER

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Εχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Ολα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Οπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.
Π. Μοσκοβισί: «Θα είναι πετυχημένο το Eurogroup»
Την πεποίθηση ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα είναι «θετική» και πως θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Μία συμφωνία για τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα είναι πιθανή και αναγκαία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα δείξει ότι «βρισκόμαστε εντός τροχιάς» και ότι «σημειώνεται πρόοδος» παρόλο που «πολλή δουλειά απομένει να γίνει επί τόπου».
Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο», καθώς έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Επιπλέον, ανέφερε πως αναμένει ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι «θετική», προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, το συντομότερο, στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν τίθεται θέμα GREXIT, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Στη συνέχεια τόνισε πως η «επιτυχία» του προγράμματος έγκειται στην επιστροφή της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη, επιτρέποντας στους Ελληνες να δουν «το φως στην άκρη του τούνελ» χωρίς λιτότητα.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ και πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΔΝΤ να εγκαταλείψει το πλοίο». «Το ΔΝΤ είναι ένας καλός εταίρος για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα», επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Το ΔΝΤ δεν θα εγκαταλείψει το πλοίο η επιστροφή των θεσμών θα γίνει μαζί με το ΔΝΤ είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Β. Σόιμπλε: «Οι θεσμοί έχουν καταλήξει σε μια κοινή θέση για την Ελλάδα»
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες ότι «ξεκινά από την υπόθεση» πως οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν «τώρα μια κοινή θέση».
«Ξεκινώ από την υπόθεση ότι οι θεσμοί έχουν τώρα μια κοινή θέση και σήμερα θα προχωρήσουμε ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» οριστικό, διευκρίνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ