24 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο NBC News εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του Euronews

Το NBC News εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του Euronews

DECON 5

«Με την είσοδο του NBC θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε το Euronews», δηλώνει πηγή της διεύθυνσης

Το αμερικανικό τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο NBC News (όμιλος Comcast/NBCUniversal) ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Euronews, που θα μετονομασθεί σε Euronews NBC.
«Μετά την επίτευξη της συμφωνίας αυτής, το NBC News θα συμμετέχει στη συντακτική δραστηριότητα, θα παρέχει στρατηγικές συμβουλές – και θα έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο- για να συμβάλει στη συνέχιση της μέχρι σήμερα επιτυχούς πορείας του Euronews», δηλώνει ο Αντι Λακ, πρόεδρος του συμβουλίου διοίκησης του NBC News Group, σε έγγραφο εσωτερικής κυκλοφορίας που έχει στην κατοχή του το AFP.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα της συμφωνίας, η συμμετοχή του NBC αντιπροσωπεύει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου του Euronews και το NBC θα γίνει ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος του ευρωπαϊκού δικτύου, μετά τον Aιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις, που κατέχει το 53% του μετοχικού κεφαλαίου. Το υπόλοιπο ανήκει σε σειρά δημόσιων ευρωπαϊκών τηλεοπτικών δικτύων.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα ποσά αυτής συναλλαγής, το Bloomberg αναφέρεται στο ποσό των 30 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της αγοράς μετοχών από το NBC, και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου θα γίνει για τους υπάρχοντες μετόχους. «Μπορώ να υποθέσω ότι ο Ναγκίμπ Σαουίρις θα ήθελε να συμμετάσχει, πράγμα που θα του επιτρέψει να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο», δήλωσε πηγή της διεύθυνσης του Euronews.
Το εγχείρημα πρέπει να εγκριθεί από τους σημερινούς μετόχους του Euronews που θα συνέλθουν για τον σκοπό αυτόν μέχρι το τέλος του μήνα και η ολοκλήρωση της συμφωνίας μπορεί να γίνει περί τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές του Απριλίου.
«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το Euronews και τους περίπου 500 δημοσιογράφους του, η τηλεθέαση των τηλεοπτικών μας δικτύων, του MSNBC και των online ιστότοπων θα επωφεληθούν από τις νέες διευρυμένες ικανότητες συλλογής πληροφοριών», εξηγεί ο Αντι Λακ. «Και θα φθάσουμε σε 277 εκατομμύρια νέα νοικοκυριά σε 13 γλώσσες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή», γράφει στην εσωτερική ανακοίνωση ο Αντι Λακ του NBC.
Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, η συμφωνία θα επιτρέψει «την ενίσχυση των ψηφιακών προϊόντων και της συντακτικής κάλυψης» των δύο εταιρειών μέσω συνεργασιών και προϊόντων που θα φέρουν τις δύο επωνυμίες.
Η συμμετοχή στο Euronews θα περιληφθεί σε μία νέα οντότητα, το NBC News International, η οποία θα μπορεί επίσης να εποπτεύει στο μέλλον ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών τις οποίες θα ξεκινήσει η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.
Το Euronews είναι εδώ και πολλά χρόνια ελλειμματικό. Εδώ και λίγους μήνες ξεκίνησε πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του δυναμικού του μέσω της κατάργησης 35 θέσεων εργασίας και δηλώνει ότι θέλει να αλλάξει τις μεθόδους εργασίας. Μέχρι σήμερα, όλες οι εθνικές εκδόσεις έχουν την ίδια ειδησεογραφία που μεταδίδεται μεταφρασμένη στην τοπική γλώσσα.
Πηγή της διεύθυνσης του Euronews είχε δηλώσει τον Νοέμβριο στο AFP ότι το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο έχει αρχίσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το NBC, το οποίο διαθέτει υψηλές τεχνολογικές ικανότητες που το ευρωπαϊκό δίκτυο δεν διαθέτει.
«Με την εισροή «ρευστού» από το NBC θα έχουμε πόρους για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το Euronews», σύμφωνα με πηγή της διεύθυνσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανανέωση της σύμπραξης με το δίκτυο Euronews που θα καταλήξει στην υπογραφή συμβολαίων ύψους 24 εκατ. ευρώ για περίοδο τεσσάρων ετών, σύμφωνα με το Euronews.
«Η Κομισιόν ήθελε να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία για τη συμφωνία. Ημασταν σε θέση να δείξουμε ότι το NBC ήρθε για να μας βοηθήσει…να γίνουμε σημείο αναφοράς στα ευρωπαϊκά πράγματα», πρόσθεσε η πηγή της διεύθυνσης του Euronews.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ