18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔ. Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιστρέψουν...

Δ. Τζανακόπουλος: «Το ΔΝΤ και το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιστρέψουν στον ρεαλισμό»

ECON 12

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στη θέση της ότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εχει, επίσης, υπερκαλύψει τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα, με βάση τους ίδιους τους αριθμούς, η συζήτηση για επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Οπως υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος, «η θέση της κυβέρνησης έγινε απολύτως κατανοητή και από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος, επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών των στοιχείων πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση και μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας. Ο επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα νέο πακέτο μέτρων υπόψη των ελληνικών αρχών και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρότασης «πακέτου Μοσκοβισί» δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
«Η πολιτική διαπραγμάτευση διεξάγεται σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθημερινά, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Κλειδί, για να υπάρξει θετική εξέλιξη στις 20 Φεβρουαρίου, παραμένει η επιστροφή στον ρεαλισμό, τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο και από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας». «Συγκεκριμένα, αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει, επιτέλους, την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έως σήμερα και να προβεί σε πιο αξιόπιστες και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει συναφώς η πρώτη έστω και δειλή, μετατόπιση του κ. Τόμσεν, ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Περιμένουμε, όμως, και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το ύψος πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τη συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την εμπέδωση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία, την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών και την οριστική έξοδο από την κρίση. Ολα αυτά, όμως, πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη, χωρίς επιπλέον κόστος για την ελληνική κοινωνία. Ο στόχος μας εξακολουθεί να είναι μία συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας».
Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα υπήρχε ελπίδα ισορροπημένης συμφωνίας, αλλά θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα, όπως έχει πει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αδωνις Γεωργιάδης», υπογράμμισε.
«Τόσο από το ταξίδι στο Βερολίνο, παραμονή των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων, όπου ο κ. Μητσοτάκης έλαβε σαφώς τη θέση των δανειστών, όσο και από την συνάντησή του με τον κ. Μοσκοβισί, όπου για άλλη μία φορά έριξε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, διαφωνώντας ακόμη και με τον Επίτροπο, προκύπτει ένα πασιφανές συμπέρασμα: Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο, ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Εως χθες ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε. Αύριο ελπίζουν ότι θα μας κατηγορούν, αφού επιτευχθεί η συμφωνία, ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Πολιτική εκ του ασφαλούς δεν επιτρέπεται να κάνει κανείς σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε επί 75 λεπτά τις θέσεις του για την ελληνική οικονομία πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό λεπτό για να την παρουσιάσει στους Ελληνες πολίτες. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν οι προτάσεις του είναι ταυτόσημες με των πιο ακραίων από τους δανειστές, όταν δεν περιέχει παρά μόνο νέα μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας», συμπλήρωσε.
«Τον καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να πει με παρρησία τη θέση του. Θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε: «Συμφωνεί με τις απαιτήσεις για νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος; Υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία; Απλές και σαφείς ερωτήσεις που ακόμη περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη».
Κ. Θεοδωρακάκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ