15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΗμέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Ολοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Ολοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο

ECON 7

Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η αλλαγή: Ολοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο», γιορτάζεται σήμερα (σ.σ. Τρίτη), μαζί με 160 χώρες σε όλο τον κόσμο, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Με στόχο την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους, η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα του χρόνου, από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η σωστή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από τους νέους, καθίσταται όλο και πιο σημαντική, καθώς παιδιά και έφηβοι είναι οι σημαντικότεροι διαμορφωτές του διαδικτύου σήμερα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνα, δεν είναι ακόμα σαφές αν τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα κάνουν τους έφηβους περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικούς. Μάλιστα, μέσω των δικτύων αυτών δημιουργείται η δυνατότητα να καθρεφτίζονται και να μεγιστοποιούνται υπάρχουσες τάσεις ή κλίσεις, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Πέτρος Ρούσσος.
Εξάλλου, όπως αλλάζει ο κόσμος με την τεχνολογία, αλλάζει και το σχολείο. Ετσι, μπαίνουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες στην τάξη: περιβάλλοντα εικονικής μάθησης, εκπαιδευτικές εφαρμογές κινητών, μάθηση βασισμένη στα παιχνίδια, μαζικά ελεύθερα διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs).
Επίσης, όλο και περισσότερο, μέσω της χρήσης του διαδικτύου, εξαπλώνεται μια κοινή κουλτούρα, οι νέοι αποκτούν τα ίδια πρότυπα, αλλά αντιμετωπίζουν και τους ίδιους κινδύνους. Ετσι, καθίσταται σημαντικό να υπάρχουν κοινές προσπάθειες από τις χώρες για την αντιμετώπισή τους.
Xρ. Σπίρτζης: Το υπουργείο στηρίζει ενέργειες που προάγουν ωφέλιμο διαδίκτυο
«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα στηρίζει ενέργειες που προάγουν ωφέλιμο διαδίκτυο και θα συμμετέχει σε εκστρατείες που έχουν σκοπό τη διαδικτυακή αφύπνιση των πολιτών» τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε ημερίδα με αφορμή την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Μεταφορών για τη διαδικτυακή αφύπνιση των πολιτών, επισημαίνοντας πως: «όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη γνώση, στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, αλλά και στην προστασία από του κινδύνους».
Ειδικότερα, ο υπουργός γνωστοποίησε πως σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες στο μετρό, στις στάσεις των λεωφορείων, στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο μεταδίδονται μηνύματα για την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου. «Η δράση μας αυτή αποσκοπεί στην αφύπνιση και τον προβληματισμό των γονέων, των παιδιών, όλων των πολιτών. Μια ματιά, ένα μήνυμα, μπορεί να παρακινήσει τον οποιοδήποτε να αλλάξει συμπεριφορά, να δει τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν, τι μπορεί να βλάψει τα παιδιά μας. Οσο περισσότερα μηνύματα στείλουμε για ένα καλύτερο διαδίκτυο, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πετύχουμε μια αλλαγή στάσης. Να νοιαστούμε όλοι, να αφυπνιστούμε, να δούμε τις συνέπειες, να δούμε την πρόληψη κυρίως και δευτερευόντως την καταστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ