18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το Brexit

Εναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το Brexit

DECON 3

Το βρετανικό κοινοβούλιο ξεκινά σήμερα το μεσημέρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με τον τίτλο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», το υπερβολικά μικρό αυτό κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, ζητεί από τους βουλευτές «να μεταφέρουν στην πρωθυπουργό την εξουσία να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η εξέταση αυτού του κειμένου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων θα ξεκινήσει σήμερα, θα συνεχισθεί αύριο 1η Φεβρουαρίου, και στην συνέχεια στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Αν και το κείμενο είναι εξαιρετικά μικρό και θεωρητικά θα μπορούσε να εγκριθεί πολύ γρήγορα, όπως το θέλει η κυβέρνηση, έχει ήδη προκαλέσει την κατάθεση πέντε τροπολογιών που επιδιώκουν να σκοτώσουν εν τη γενέσει του το νομοσχέδιο.
Σε δύο από τις τροπολογίες αυτές, που δημοσιεύονται στο site του Κοινοβουλίου, οι συντάκτες ζητούν να μην συζητηθεί το κείμενο διότι «έχει αποτύχει να εγγυηθεί τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά».
Αλλη τροπολογία αρνείται την εξέταση του κειμένου διότι δεν ζητείται η γνώμη των τοπικών κοινοβουλίων για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Μία τέταρτη τροπολογία ζητεί να μην συζητηθεί το νομοσχέδιο ελλείψει «λευκής βίβλου» για τη στρατηγική που σκοπεύει να τηρήσει η Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ