20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Φάμελλος: «Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας...

Σ. Φάμελλος: «Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας και την αύξηση της κοινωνικής πολιτικής»

ECON 9

Στην αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, με στόχο την ελάφρυνση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας και της πρώτης κατοικίας, θα προχωρήσει η κυβέρνηση

«Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας και την αύξηση της κοινωνικής πολιτικής» είπε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ. Αναφερόμενος στο περιουσιολόγιο σημείωσε ότι «είναι βασικό εργαλείο για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του Πόθεν Εσχες», και ότι «δεν θα προκαλέσει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά πιθανότατα θα διευρύνει τη φορολογική βάση». Επίσης, θα βοηθήσει «στην αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, με στόχο την ελάφρυνση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας και της πρώτης κατοικίας».
Για την τροπολογία για την ενεργειακή αυτονόμηση είπε ότι θα υπάρξει εγκύκλιος που θα διευκρινίζει ότι μιλάμε «για αδειοδοτημένο σύστημα θέρμανσης που θα προκύπτει μετά από αντίστοιχη μελέτη μηχανικού που θα βεβαιώνει την επάρκεια θέρμανσης του διαμερίσματος σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία». Μιλώντας για τους δασικούς χάρτες σημείωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κινδυνολογία σε ότι αφορά στην ιδιοκτησία. Μάλιστα δεν θα υπάρχει τέλος αντιρρήσεων για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να υποβάλλουν αντίρρηση, οι οποίοι βρίσκονται εντός οικισμών, εντός επικοισμών και εντός οριοθετημένων περιοχών. Σε σχέση με τους νόμους που ίσχυαν από το 1998 για τους δασικούς χάρτες αυτός που εφαρμόζεται τώρα έχει 15 ημέρες περισσότερες για ανάρτηση και παρατηρήσεις και 10% μικρότερα τέλη αντιρρήσεων». Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» είπε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά δεν είναι διαχειριστής οι τράπεζες αλλά το ΕΤΕΑΝ». Τέλος, κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι τα μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές είναι αντιπαραγωγικά και αντιαναπτυξιακά.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, στην πρώτη διετία, που αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, και τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, από 15%. «Ετσι και οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κατοικίας και στις κατασκευές απελευθερώνουν πόρους για επανεπένδυση και αύξηση προσωπικού, δίνοντας μια ακόμη ώθηση στην αγορά ακινήτων» τόνισε.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας. Στη Νέα Δημοκρατία, δουλεύουμε σε ένα σχέδιο που θα δώσει στην οικονομία μας ώθηση με σύνθετες πολιτικές κινήτρων, ξένων επενδύσεων, συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, αξιοποίησης και του τελευταίου ευρώ κοινοτικών χρημάτων και, πρωτίστως, περικοπής κρατικών δαπανών για την γρήγορη μείωση του φορολογικού βάρους της κοινωνίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «Εκτός από τη μείωση των φόρων ειδικά για τα ακίνητα είναι κορυφαίας σημασίας: Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η αποσαφήνιση των χρήσεων γης, η προσέλκυση αλλοδαπών επενδυτών για αγορά εξοχικής ή και κύριας κατοικίας, η διαμόρφωση ορθολογικού πλαισίου για την νέα τάση βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μέσα από ένα περισσότερο ευέλικτο και γενναιόδωρο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τόνισε ότι «τα ακίνητα έχουν χάσει την αξία τους διότι όλη η οικονομία της Ελλάδας έχει καταστραφεί. Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχετε να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους των επιχειρήσεων, δεν είπε όμως από που; Ούτε στη Θεσσαλονίκη είπε πρόγραμμα ούτε ακόμη έχει πει πρόγραμμα, συνθήματα μόνο. Βέβαια στην Ελλάδα έχουμε τη συνήθεια να ρίχνουμε τον ένα και να φέρνουμε τον άλλο. Η Ενωση Κεντρώων θεωρεί ότι θα απογοητευτούμε και από τον Μητσοτάκη και αν βγει και κάνουν κυβέρνηση με την κ. Γεννηματά θα καταρρεύσουν πολύ γρήγορα. Οι εκλογές βλέπω ότι είναι αναπόφευκτες».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 20% έως το τέλος του 2019 και είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί 6% τα οικιακά τέλη και 10% τα επαγγελματικά. Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών και εγκατάστασης ταυτοποιημένων προσφύγων που θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2017 και ζήτησε τη συνεργασία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ώστε να προχωρήσει νομοθετική πρωτοβουλία για τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της Αθήνας.
Ανοίγοντας το συνέδριο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, υπογράμμισε ότι «η ιδιοκτησία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι κτήμα της ολιγαρχίας, αλλά λαϊκό. Και το κράτος οφείλει αυτό να το σέβεται» και σημείωσε ότι «η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα της χώρας σήμερα είναι οι ιδιοκτήτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ