18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΔιπλή έκθεση για τον εβραϊσμό των Ιωαννίνων και τον ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά

Διπλή έκθεση για τον εβραϊσμό των Ιωαννίνων και τον ποιητή Γιοσέφ Ελιγιά

ECON 2

Δύο εκθέσεις για τον εβραϊσμό των Ιωαννίνων εγκαινιάζονται, στις 23/1, στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (Νίκης 39, Σύνταγμα). Η πρώτη έχει τίτλο «Η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων – Αντικειμένων μνήμη» και παρουσιάζει πτυχές της ιστορίας και της καθημερινής ζωής της παλιάς ρωμανιώτικης κοινότητας στα Γιάννενα, συνδυάζοντας τις πληροφορίες με φωτογραφικό υλικό και αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου, καθώς και με πρωτότυπα κειμήλια από συλλογές ιδιωτών.
Η δεύτερη έκθεση τιτλοφορείται «Γιοσέφ Ελιγιά, o ποιητής της λίμνης» και σκοπός της είναι να προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την εποχή, τη ζωή και το έργο του Γιαννιώτη ποιητή και στοχαστή, παραθέτοντας τα ποιήματα και τις μεταφράσεις του.
Ο Ελιγιά, που πέθανε σε ηλικία 31 ετών, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1901 και σπούδασε στο γαλλόφωνο γυμνάσιο της Alliance Israelite. Το 1922 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία ως καθηγητής των γαλλικών, ενώ το 1930 διορίστηκε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας στο γυμνάσιο του Κιλκίς, απ’ όπου και το 1931 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην πρωτεύουσα για να πεθάνει από τύφο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Την ποίηση του Ελιγιά έθρεψαν οι πολιτικές ιδέες, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις και η κοινωνική ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου: από τη μια η γέννηση και ο πολλαπλασιασμός των σοσιαλιστικών κύκλων (από την Αθήνα μέχρι τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη) και από την άλλη το αίσθημα της μοναξιάς και της απόγνωσης που καλλιέργησαν με την τέχνη τους ποιητές όπως ο Κ. Γ. Καρυωτάκης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ