18.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο 2017 μπήκε με τη Μάλτα στο τιμόνι της ΕΕ και τη...

Το 2017 μπήκε με τη Μάλτα στο τιμόνι της ΕΕ και τη συμπλήρωση 15 χρόνων ευρώ

DECON 5

Οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών, με την είσοδο του 2017 είναι αφιερωμένες στην πολύνεκρη επίθεση της Κωνσταντινούπολης, ενώ από την 1η Ιανουαρίου την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανέλαβε η Μάλτα.
H Μάλτα, μια μικρή χώρα της Μεσογείου, βρίσκει μπροστά της τα μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα, ενώ η ίδια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού κύματος από την Αφρική.
Πηγαίνοντας πίσω 15 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου, οι Ευρωπαίοι πολίτες έβαλαν για πρώτη φορά στην τσέπη τους χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ. Πριν 15 χρόνια οι Ευρωπαίοι έβαλαν στις τσέπες τους για πρώτη φορά χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ. Τον δρόμο άνοιξαν 12 χώρες και σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 19 χώρες, από 337,5 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες και είναι το δεύτερο ευρύτερα χρησιμοποιούμενο νόμισμα μετά το αμερικανικό δολάριο, στο εμπόριο, στις επιχειρηματικές συναλλαγές, αλλά και ως συναλλαγματικό απόθεμα.
Η χρήση του έκανε πιο εύκολο το εμπόριο και τα ταξίδια στην Ευρώπη, επεξέτεινε τον οικονομικό και πολιτιστικό ορίζοντα, συνέβαλε στην ενοποίηση του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά η κρίση έδειξε και τα όρια της ισχύος του.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν αυτοκριτική και αναθεώρηση των ευρωπαϊκών πολιτικών 15 χρόνια μετά την εφαρμογή του ευρώ, καθώς διογκώνεται ο ευρωσκεπτικισμός και το χρέος και η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αν και το ευρώ παραμένει σταθερό και ισχυρό, η κρίση έδειξε ότι επιβάλλεται ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με ισχυρή κοινωνική διάσταση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ