22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΓιατί ο Covid-19 ανεβάζει τις τιμές σε σκόρδα, τζίντζερ και τσίλι

Γιατί ο Covid-19 ανεβάζει τις τιμές σε σκόρδα, τζίντζερ και τσίλι

Η επιδημία του φονικού κορονοϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει μεταβλητότητα στις τιμές των προϊόντων, αναστατώνοντας τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση.
Το πιο πρόσφατο που έχει αναστατωθεί είναι οι τοπικές χονδρικές τιμές του σκόρδου, του τζίντζερ και του τσίλι, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ειδικότερα, ένας σύνθετος δείκτης τιμών αυτών των τριών προϊόντων έχει ανεβεί 17% από την αρχή Δεκεμβρίου, αντικατοπτρίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις φάρμες και στα δίκτυα διανομής.
Κι αυτό έχει σημασία και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η Κίνα αποτελεί το 80% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς σκόρδου, 47% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς τζίντζερ και το 20% της παγκόσμιας εξαγωγικής αγοράς τσίλι, σύμφωνα με την Mintec.
Ειδικότερα, η εξαγωγική εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη Olam, ανέφερε ότι ενώ το εργοστάσιο σκόρδου στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας λειτουργεί σε φυσιολογικά επίπεδα, ο κορονοϊός προκαλεί κωλύματα για τα πλοία κοντέινερ και υψηλότερα ναύλα για τις μεταφορές.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «επιδράσεις στις εξαγωγές σκόρδου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», με τις καθυστερήσεις να φτάνουν τις 2-3 εβδομάδες, ανέφερε.
Η συγκεκριμένη εξαγωγική αντιμετωπίζει προβλήματα και σε άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αφυδατωμένων λαχανικών, ξερά κρεμμύδια και τοματοπελτέ.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ