21.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΝομοσχέδια άμυνας στον κοροναϊό

Νομοσχέδια άμυνας στον κοροναϊό

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορoναϊου, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Σε συνέχεια της σύσκεψης της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊου» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.
Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.


«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.
Συνάντηση Σταϊκούρα – Λε Μερ: Πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού
Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα από τον κοροναϊό θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση. Αυτό ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά τον συντονισμό έχει το υπουργείο Υγείας, αλλά εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάποια θέματα στη ναυτιλία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, εξέφρασαν στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ και ο Ελληνας ομόλογός του, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Λε Μερ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μετά τη συνάντηση των G20 στο Ριάντ, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του κοροναϊού, ανέφερε ενδεικτικά ότι «αλλάζει το τοπίο» και πρέπει να εξεταστεί η μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, με χαρακτηριστικό ότι η ευρωζώνη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα σε φάρμακα και υγεία σε ποσοστό 80%-85%.
Ειδικά για τη Γαλλία, είπε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, λόγω κυρίως του τουρισμού (περίπου 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Γαλλία ετησίως) και των πρώτων υλών στις αλυσίδες εφοδιασμού, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας υγείας, ζητήματα για τα οποία έχουμε προβληματισμούς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ