18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΑπομεινάρια αρχαίου πληθυσμού-«φάντασμα» στην Κεντρική Αφρική ανακάλυψαν ερευνητές

Απομεινάρια αρχαίου πληθυσμού-«φάντασμα» στην Κεντρική Αφρική ανακάλυψαν ερευνητές

Νέα δεδομένα ενδέχεται να δημιουργεί επιστημονική μελέτη σε απομεινάρια παιδικών σκελετών από την Εποχή του Λίθου και του Σιδήρου, που υποδεικνύει μια φυλή-«φάντασμα» στην Κεντρική Αφρική.
Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης στο DNA τεσσάρων παιδιών, που έχουν ταφεί στο Δυτικό Καμερούν και έζησαν κατά την Εποχή του Λίθου και του Σιδήρου, καθώς απεδείχθη ότι το DNA τους είναι αρκετά όμοιο με εκείνο των φυλών Μπαντού στην Κεντρική Αφρική.
Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη στο περιοδικό «Nature», οι επιστήμονες έχουν βρει αναρίθμητα αντικείμενα και 18 ανθρώπινες ταφές στο καταφύγιο Σουμ Λάκα, το οποίο οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για τουλάχιστον 30.000 χρόνια, υποδεικνύοντας τη μυστηριώδη φυλή-«φάντασμα».
Προέκυψε, λοιπόν, πως αυτά τα παιδιά ήταν μακρινά ξαδέλφια: Το ένα τρίτο του DNA τους προέρχεται από προγόνους που σχετίζονταν στενότερα με κυνηγούς και συλλέκτες στη δυτική Κεντρική Αφρική, ενώ τα δύο τρίτα προέρχονταν από μια αρχαία πηγή στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με δηλώσεις του Ντέιβιντ Ράιχ, ενός από τους ερευνητές και γενετιστή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο περιοδικό «Science».
Από την πλευρά της, η Καρίνα Σλέμπους, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, τόνισε στο «Live Science» μέσω e-mail: «Η διαπίστωση ότι τα άτομα στο Σουμ Λάκα σχετίζονται περισσότερο με τους σημερινούς κυνηγούς-συλλέκτες τροπικών δασών και όχι τους προγόνους των ομιλητών Μπαντού είναι εκπληκτική δεδομένου ότι το Σουμ Λάκα θεωρήθηκε από τους αρχαιολόγους ως μέρος όπου η κουλτούρα των Μπαντού αναπτύχθηκε in situ. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς στο άρθρο, ενδέχεται πολλές ομάδες να έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν τον τόπο».
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα γονιδιώματα των παιδιών έδειξαν επίσης σημεία πρόσμειξης, υποδηλώνοντας ότι οι πρόγονοι των παιδιών συνδυάστηκαν με ανθρώπους από διαφορετικούς πληθυσμούς. Εξάλλου, ένα από τα γονιδιώματα του αγοριού αποκάλυψε ότι είχε τον παλαιότερο κλάδο του χρωμοσώματος Υ, ο οποίος δείχνει ότι η παλαιότερη γενεαλογία των ανθρώπινων ανδρών εντοπιζόταν στο Καμερούν για τουλάχιστον 8.000 χρόνια, και πιθανόν πολύ περισσότερο.
Οι επιστήμονες, επίσης, ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερις σημαντικές ανθρώπινες γενιές, οι οποίες κυμαίνονται από 200.000 έως 300.000 χρόνια πριν, στο DNA των παιδιών – ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων που δεν έχει βρεθεί από προηγούμενες γενετικές μελέτες.
Η Σλέμπους προσθέτει: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκτήσετε ένα DNA από τη Δυτική Αφρική, όπου είναι γνωστό ότι η διατήρηση ανθρώπινων υπολειμμάτων είναι πολύ κακή λόγω του όξινου εδάφους».
Η επιστήμονας, βέβαια, επισημαίνει ότι χρειάζεται να απεικονιστεί το πραγματικό μέγεθος του πληθυσμού με την πάροδο του χρόνου και με το νέο σύνολο δεδομένων.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ