18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΧονγκ Κονγκ ενάντια στο ΚΚ Κίνας

Χονγκ Κονγκ ενάντια στο ΚΚ Κίνας

H θεωρία και η πράξη του βιβλίου «Η Τέχνη του πολέμου»

Εφαρμογή των θεωριών του βιβλίου «Η Τέχνη του πολέμου» του Σουν Τζε, που έζησε από το 544 έως το 496 π.Χ., επιχειρεί ο οικονομολόγος, Ανδρέας Φρέρης, με την ομιλία του στην παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου.
Λίγα λόγια για το θέμα από τον εισηγητή
Ο Ανδρέας Φρέρης αναφέρει σε εισαγωγικό του σημείωμα: «Έχοντας ζήσει (και ζώντας ακόμη!) στο Χονγκ Κονγκ επί 35 συνεχόμενα χρόνια, και συγχρόνως έχοντας ταξιδέψει αλλά και εργαστεί στην Κίνα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, η πραγματικά βίαιη και σχεδόν αναρχική εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ με καθαρό στόχο την κυβέρνηση και το ΚΚ Κίνας, μου έδωσε μια μοναδική ευκαιρία: κατάφερα να δω από κοντά τι μπορεί να προκαλέσει μια τόσο βίαιη αντίδραση σε έναν τόσο πλούσιο τόπο με τόσα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια όχι «στους πλούσιους καπιταλιστές και την πλούσια άρχουσα τάξη», αλλά εναντίον στο ΚΚ Κίνας, στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα του Χονγκ
Κονγκ.
Ένα σύστημα που είναι ένα μοναδικό μίγµα αυταρχισμού, πλατωνικής αριστοκρατίας και συνάμα σχεδόν δημοκρατία με διασφαλισμένη την ελευθερία του λόγου, την ιδιοκτησία, την πρόσβαση στα ΜΜΕ, τις ατομικές ελευθερίες χάρη στην λειτουργία ενός άψογου νομικού συστήματος εκτός από την διενέργεια ελεύθερων, δημοκρατικών εκλογών.
Οι μεταπολεμικές γενιές είναι μέχρι τώρα συνηθισμένες µε τους φοιτητές να διαδηλώνουν βίαια κατά των ΗΠΑ και του «καπιταλισμού» και όχι ενάντια του μεγαλύτερου ΚΚ στον κόσμο και της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο που έχει ενδυθεί το φόρεμα του «Σοσιαλισμού µε κινέζικα χαρακτηριστικά» πάνω από ένα άψογο Giorgio Armani φουστάνι κρατικού καπιταλισμού.
Η παρουσίαση θα κάνει μια σκιαγράφηση του πολιτικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ από το αποικιοκρατικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας (από το 1985 μέχρι το 1990 ήμουν «αποικιοκρατικός υπάλληλος») και το σύστημα μετά το 1997, όταν το Χονγκ Κονγκ επεστράφη στην Κίνα µε περισσότερες ελευθερίες από το αποικιοκρατικό σύστημα.
Εν συνεχεία θα επιχειρηθεί μια συνοπτική παρουσίαση των γεγονότων από τον Ιούνιο του 2019.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και το ΚΚ Κίνας στρέφεται ενάντια σε δυο εκατομμύρια διαδηλωτές. Ξεσπά ένας πόλεμος από διαδηλώσεις που κινούνται από το «στυλ» του Μαχάτμα Γκάντι μέχρι τον αστικό ανταρτοπόλεμο.
Ένα ανιστόρητο κίνημα τα κάνει όλα από άγνοια και ανικανότητα να συνειδητοποιήσει πως το δόγμα «όλα ή τίποτα» είναι ο πιο ανώφελος τρόπος, για να κάνει κανείς διαπραγματεύσεις. Ο Σουν Τζε είχε πει «η στρατηγική χωρίς τακτική είναι ο μακρύτερος δρόμος για τη νίκη. Η τακτική χωρίς στρατηγική είναι ο επιθανάτιος ρόγχος πριν από την ήττα». Ένα αντίστοιχο απόφθεγμα, νεοελληνικό, ισχυρίζεται «μπέρδεψε την τακτική µε την στρατηγική και χάσε τη μάχη μαζί µε τον πόλεμο».
Μέσα από βίντεο και φωτογραφίες θα εξηγήσουμε λεπτομερώς πώς η λαϊκή εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ έχασε τη μάχη μαζί µε τον πόλεμο αμέσως μετά τον Ιούνιο του 2019, όταν μπέρδεψε τακτική και στρατηγική. Από εδώ και έπειτα θα είναι πόλεμος μέχρις εξαντλήσεως και το ΚΚ Κίνας είχε πολύ περισσότερα μέσα από τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ.
Τέλος θα επιχειρηθεί ένας παραλληλισμός ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ (2019-?) και την Ελλάδα (2008-2019) και θα διατυπωθούν ορισμένες πολύ δυσμενείς σκέψεις για το Χονγκ Κονγκ, ενώ θα προβληθεί και ένα σύντομο βίντεο.
Παίρνω το θάρρος να προσθέσω στην πρόσκληση ένα μικρό άρθρο που δημοσίευσα στη σειρά «Econotes» της εταιρείας µου «Ecognosis Advisory» για τη σχέση στρατηγικής και τακτικής στον κόσμο των επιχειρήσεων. Έχω γράψει και άλλα άρθρα πάνω στο θέμα και ιδιαίτερα στο ζήτημα των παράλληλων βίων Ελλάδας και Χονγκ Κονγκ.
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 19:30
Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής, πληροφορίες διδα. Μάκα Ντοκνάτζε, τηλ. 210-8676390 ή κινητό 69-98088220 ή email afreris@wararchivegr.org.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ