12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΙταλία: Άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση καλλιεργούμενης κάνναβης στα τρόφιμα

Ιταλία: Άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση καλλιεργούμενης κάνναβης στα τρόφιμα

Οι πόρτες για τη χρήση καλλιεργούμενης και θεραπευτικής κάνναβης στα τρόφιμα άνοιξαν χθες στην Ιταλία, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του διατάγματος που καθορίζει τους περιορισμούς ένταξης της THC στα συστατικά των τροφίμων.
Πλέον, οι Ιταλοί θα γνωρίζουν με σαφήνεια εάν και σε ποια ποσότητα θα περιέχεται η επιτρεπόμενη κάνναβη σε μία σειρά διατροφικά προϊόντα, όπως μπισκότα, αλμυρά ταράλι, ψωμί, αλεύρι, λάδι και μία σειρά άλλων προϊόντων που η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, πολλοί χρησιμοποιούν καλλιεργούμενη κάνναβη για παραγωγή τυριού ρικότα, τόφου και μίας βιολογικής μπύρας.
Με το διάταγμα αυτό για τον καθορισμό των ορίων της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, εξηγεί η συνομοσπονδία αγροτικών προϊόντων Coldiretti «παρέχονται απαντήσεις σε εκατοντάδες αγροτοπαραγωγικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες». Όπως τονίζει η ίδια συνομοσπονδία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις THC στην Ιταλία έχουν δεκαπλασιασθεί την τελευταία 5ετία, περνώντας από τα 400 εκτάρια το 2013 στα σχεδόν 4.000 το 2018». Η ίδια πηγή εκτιμά πως μέχρι το 2040 τα εκτάρια που θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κάνναβης θα ξεπερνούν τα 100.000, καθώς τα προϊόντα που την περιέχουν γνωρίζουν μεγάλη αγοραστική άνοδο. Το διάταγμα του υπουργείου Υγείας καθορίζει πως το ανώτατο όριο του περιεχομένου THC και των επεξεργασιών της (αλεύρι κλπ) θα είναι 2 mg ανά κιλό, ενώ για το λάδι από σπόρους κάνναβης 5 mg ανά κιλό.
Πηγή La Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero, huffingtonpost.it

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ