21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟι ΗΠΑ διατάζουν, η Ελλάδα εκτελεί

Οι ΗΠΑ διατάζουν, η Ελλάδα εκτελεί

Εξι πρόσφατες περιπτώσεις «τυφλής» υπακοής

Τις πρόσφατες περιπτώσεις που δείχνουν την τυφλή υπακοή της Ελλάδας στις ΗΠΑ, βάζει στο «μικροσκόπιό» του το Sputnik. Είναι η χώρα μας ένα προτεκτοράτο των ΗΠΑ;
Μια σειρά πολιτικών αποφάσεων της χώρας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο φέρονται να έχουν αμερικανική «σφραγίδα». Το Sputnik μίλησε με τον Δημήτρη Καλτσώνη, αναπληρωτή καθηγητή Θεωρίας, Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για να χαρτογραφήσει τα σημεία – κλειδιά που η χώρα μας υπάκουσε τις ΗΠΑ.
Η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας
Λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές του 2019, μία από τις πρώτες κινήσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
«Μια κίνηση, που φέρεται να έγινε υπό τις αμερικανικές νουθεσίες, αποδείχθηκε φιάσκο όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για την Ελλάδα περισσότερο, καθότι δεν μας προσέφερε και τίποτα. Μέχρι τότε, η Ελλάδα αναγνώριζε τη νόμιμη κυβέρνηση υπό τον Νικολάς Μαδούρο, όπως όφειλε. Σήμερα, ο Γκουαιδό είναι ένα τίποτα», αναφέρει ο Δ. Καλτσώνης.
Επέκταση των βάσεων του NATO επ’ αόριστον στην Ελλάδα
Στις 5 Οκτωβρίου 2019 υπεγράφη στην Αθήνα μεταξύ του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.
«Μιλάμε για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των βάσεων. Η επέκτασή τους αφορά τόσο το χρόνο παραμονής των βάσεων(επ’ αόριστον), όσο και τον αριθμό τους. Η εθελοδουλία όμως δεν έχει όρια. Φτάσαμε να παρακαλάει ο πρωθυπουργός για την αγορά F-35».
Αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας
Στις 12 Οκτωβρίου του 2019, η Εκκλησία της Ελλάδος, αναγνώρισε το δικαίωμα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να χορηγήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας.
«Ολοι θυμόμαστε τους αμερικανούς αξιωματούχους που πηγαινοέρχονταν στην ελληνική εκκλησία. Ολα αυτά έγιναν, ώστε να εξυπηρετήσει τις αντιρωσικές αιχμές της κυβερνητικής πολιτικής, καθότι κυβέρνηση και εκκλησία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, με αμερικανική παραγγελία», τονίζει ο κ. Καλτσώνης.
Υπόθεση Βίνικ
Ο Ρώσος πολίτης, Αλεξάντερ Βίνικ, συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin. Παραμένει φυλακισμένος επί σχεδόν 30 μήνες, χωρίς δίκη και καταδίκη, ενάντια στο Σύνταγμα, που αναφέρει ότι ο μέγιστος χρόνος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 18 μήνες.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ο δικηγόρος ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπέγραψε απόφαση έκδοσης του Ρώσου υπηκόου, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
«Στο ίδιο μήκος κύματος με την αναγνώριση του αυτοκεφάλου, είναι και η υπόθεση Βίνικ, ως συνέχεια των αντιρωσικών αιχμών που εκλήθη να υιοθετήσει η ελληνική πολιτική σκηνή. Από τη στιγμή που η Γαλλία φαίνεται να αρνείται το αίτημα έκδοσης, αυτό σημαίνει ότι ο Βίνικ θα πρέπει να μεταβεί στις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», τονίζει ο Δ. Καλτσώνης.
Στήριξη Μητσοτάκη στη δολοφονία Σολεϊμανί
Επειτα από επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δολοφονήθηκε ο διοικητής της μονάδας (Quds) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί. Η Ελλάδα έσπευσε να στηρίξει την κίνηση.
«Η ελληνική κυβέρνηση στήριξε μια ενέργεια γκανγκστερική, που έγινε από την πλευρά των ΗΠΑ. Η ενέργεια των Αμερικανών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνής συμβάσεις. Είναι αδιανόητο η ελληνική κυβέρνηση να σπεύδει να στηρίξει μια δολοφονία στρατηγού εν καιρώ ειρήνης».
Η αλλαγή της θέσης της ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών
Στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη και δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Είχα θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Είχα πει ότι εάν η Συμφωνία ψηφιστεί και κυρωθεί δύσκολα αλλάζει. Την βρήκαμε και την κληρονομήσαμε», είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Ο Δ. Καλτσώνης σχολιάζει: «Προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ θα κάνει ακριβώς αυτή την κωλοτούμπα, καθότι ακολούθησε το αμερικανικό παράγγελμα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ».
Την ίδια στιγμή, κάνει λόγο για την ιστορική πλευρά του ζητήματος, ενθυμούμενος κομβικά ιστορικά σημεία της παρέμβασης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
«Με την ελληνοαμερικανική συμφωνία του 1947 δίνονταν υπερ – εξουσίες στον τότε αρχηγό της αμερικανικής αποστολής.
Ηταν το περίφημο δόγμα Τρούμαν, που υποτίθεται ότι προκλήθηκε ύστερα από επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ. Η ιστορία λέει ότι η ελληνική διακοίνωση γράφτηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τους ίδιους τους Αμερικανούς και στη συνέχεια, απλώς δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση.
Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ ήταν συνεχόμενες στην Ελλάδα όπως και στη δημιουργία του γνωστού διπολικού πολιτικού συστήματος, του δικομματισμού. Για το λόγο αυτό προώθησαν τότε τη δημιουργία της ΕΡΕ και της Ενωσης Κέντρου.
Φυσικά όλοι θυμούνται τη συμβολή των Αμερικανών στην επιβολή δικτατορίας.
Είναι μια πάγια παρεμβατική διαδικασία που βρίσκει σύμφωνες όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις. Καμία δεν αμφισβήτησε την αμερικανοκρατία, κάτι που ισοδυναμεί με εθνική ταπείνωση.
Ποιο είναι το ευχαριστώ για την υποταγή; Να μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κράτος – παριά.
Αυτό πρέπει να σταματήσει», καταλήγει.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ