24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΙταλία: Συλλήψεις μελών της Μαφίας για απάτες με ευρωπαϊκά κεφάλαια

Ιταλία: Συλλήψεις μελών της Μαφίας για απάτες με ευρωπαϊκά κεφάλαια

Η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως διέλυσε ένα δίκτυο της Μαφίας στη Σικελία, το οποίο έχει καταχρασθεί ευρωπαϊκά κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τους αγρότες.
Ενενήντα τέσσερα πρόσωπα συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί εναντίον μιας μαφιόζικης οργάνωσης στο Τορτορίτσι, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της Μεσσήνης.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται οι αρχηγοί δύο οικογενειών της Μαφίας, ένας συμβολαιογράφος, επιχειρηματίες και δημόσιοι αξιωματούχοι αρμόδιοι για την πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά.
Από το 2013, η «Μαφία του Τορτορίτσι», η οποία έχει πάρει το όνομά της από μια πόλη που βρίσκεται στα όρη Νεμπρόντι, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, καταχράσθηκε ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RAI24.
Για να παίρνει αυτές τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, οι μαφιόζοι δήλωναν ψευδώς ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους εδάφη που ανήκαν στην πραγματικότητα στην περιφέρεια και στα τοπικά συμβούλια.
Η επιχείρηση βασιζόταν στη συνέργεια εργαζομένων σε μια δημόσια υπηρεσία αρμόδια για τις αγροτικές επιδοτήσεις, η οποία διανέμει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στους αγρότες, καθώς και σε κέντρα αρμόδια για να βοηθούν τους αγρότες στα αιτήματά τους για αρωγές.
Στο κατηγορητήριό του, ο δικαστής Σέρτζο Ματροένι εκτιμά πως η απάτη βασιζόταν «στην άνευ όρων υποστήριξη» εργαζομένων που διέθεταν «την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να φθάνει η Μαφία μέχρι το νευρικό σύστημα του συστήματος δημόσιας χρηματοδότησης» και για να εκμεταλλεύονται τα κενά των χαλαρών ελέγχων.
Από τους συλληφθέντες, 48 φυλακίσθηκαν και οι άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση κατ’ οίκον, διευκρίνισε η αστυνομία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ