12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΒρέθηκε εξωπλανήτης που είναι σχεδόν δίδυμος με τη Γη

Βρέθηκε εξωπλανήτης που είναι σχεδόν δίδυμος με τη Γη

Ένας εξωπλανήτης που έχει 1,2 φορές με τη Γη, αλλά σχεδόν τη διπλάσια μάζα της, εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 66,5 ετών φωτός μακριά, όπως αναφέρει προσχέδιο επιστημονικού άρθρου που βρίσκεται στη βάση arxiv.org.
Επίσης, στη μελέτη πολυεθνικής ομάδας ερευνητών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Χιλή και την Κίνα, αναφέρεται:
Ο πλανήτης, που ονομάστηκε GJ1252b, περιστρέφεται γύρω από ένα κόκκινο νάνο αστέρι, το GJ1252, που βρίσκεται περίπου 66,5 έτη φωτός από τον Ήλιο μας. Το κόκκινο αστέρι εκτιμάται ότι έχει μόνο 40% το μέγεθος και τη μάζα του Ήλιου μας.
Οι εξωπλανήτες συνήθως είναι συγκριτικά μικροί, αμυδροί και ορατοί στα όργανα μέτρησης μόνο για ένα κλάσμα του χρόνου. Πάντως, ο προαναφερόμενος εντοπίστηκε από το τηλεσκόπιο της NASA, «Transiting Expolanet Survey Satellite», το οποίο εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2018.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το GJ1252 b περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο του Κόκκινου Νάνου κάθε 12,4 ώρες (δηλαδή απίστευτα γρήγορο, δεδομένου ότι η Γη, για παράδειγμα, χρειάζεται 365 ημέρες για μια πλήρη περιστροφή). Οι ερευνητές υποθέτουν επίσης ότι, αντίθετα με τη Γη, ο εξωπλανήτης είναι «κλειδωμένος», πράγμα που σημαίνει ότι μία από τις πλευρές του είναι πάντα απέναντι από τον ήλιο της.
Το αν είναι πολύ ζεστά για να επιβιώσει η ζωή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα στην επιφάνεια του GJ1252 b είναι αμφισβητήσιμο, δεδομένου ότι οι κόκκινοι νάνοι συνήθως έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία από εκείνη του Ήλιου μας (3.500 βαθμοί Κελσίου σε σύγκριση με τους 5.500 βαθμούς Κελσίου).
Εν πάση περιπτώσει, τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας έχουν υποβληθεί πλέον στην Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία για αξιολόγηση από ομότιμους.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ