20.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕκκληση Ερντογάν - προς άγνωστη κατεύθυνση - για συνεκμετάλλευση του πετρελαίου στη...

Εκκληση Ερντογάν – προς άγνωστη κατεύθυνση – για συνεκμετάλλευση του πετρελαίου στη βόρεια Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε έκκληση για κοινή εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων που βρίσκονται εντός της «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία.
Εκκληση – προς άγνωστη κατεύθυνση – προκειμένου να «εκμεταλλευτούμε όλοι μαζί το πετρέλαιο» που βρίσκεται στην «ασφαλή ζώνη» της βόρειας Συρίας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από το βήμα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, το οποίο διεξάγεται στη Γενεύη, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας υπενθύμισε ότι η Αγκυρα έχει δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.
Ετσι καταφέραμε να καθαρίσουμε την περιοχή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις» έσπευσε να προσθέσει, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμό «ΣΚΑΪ».
Και συνέχισε: «Και εγώ κάνω ένα κάλεσμα. Ελάτε να εκμεταλλευτούμε μαζί το πετρέλαιο που βρίσκεται σ’ αυτή την περιοχή».
Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει σε ποιους ακριβώς απευθύνεται η συγκεκριμένη έκκληση.


Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τον Οκτώβριο, Ερντογάν και Πούτιν κατέληξαν σε συμφωνία για την παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και την έναρξη κοινών περιπολιών, με στόχο την εκκαθάριση της περιοχής από τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Είχε προηγηθεί, στις αρχές του ίδιου μήνα, η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», η οποία αποσκοπούσε την εκκαθάριση της βόρειας Συρίας από δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και των Κούρδων μαχητών.
Στη βόρεια Συρία, βέβαια, εξακολουθούν να βρίσκονται – παρά τις εξαγγελίες περί πλήρους αποχώρησης – και ορισμένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες ασφαλείας στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής.
«Η Τουρκία ανοίγει τις αγκαλιές προς όλους, χωρίς διακρίσεις»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μια συγκεκριμένη φόρμουλα, προκειμένου οι πρόσφυγες από τη Συρία να επιστρέψουν στη χώρα τους.
«Η ασφαλής επιστροφή και η εγκαθίδρυση μιας μόνιμης σταθερότητας στη Συρία είναι εξίσου σημαντικές όσο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας» σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Υπογράμμισε δε, ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 5 εκατ. πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 3,7 εκατ. από τη Συρία.
«Χώρες με περισσότερα μέσα θέτουν όρια στους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία ανοίγει τις αγκαλιές προς όλους, χωρίς διακρίσεις» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να ασκήσει κριτική στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση για την εκταμίευση 6 δισ. ευρώ. «Ομως, πήραμε μόλις 2 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.
Γνωστοποίησε τέλος, ότι περίπου 371.000 Σύροι επέστρεψαν οικειοθελώς σε περιοχές της Συρίας, οι οποίες εκκαθαρίστηκαν από τους τρομοκράτες. «Πιστεύω ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει σ’ ένα εκατομμύρια σε πρώτη φάση» κατέληξε ο πρόεδρος Ερντογάν.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ