21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΛάδι στη φωτιά από Τουρκία: Σε δύο χρόνια η ενεργοποίηση των θαλάσσιων...

Λάδι στη φωτιά από Τουρκία: Σε δύο χρόνια η ενεργοποίηση των θαλάσσιων συνόρων

Εντός των επόμενων δύο ετών αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, όπως δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση.
«Η θαλάσσια γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο λιμάνια για την εξυπηρέτηση της ναυσιπλοΐας μεταξύ των τουρκικών και λιβυκών ακτών» σχολίασε παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Sputnik.
Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη.
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης.
Μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής θα επισκεφτεί την Πέμπτη την Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων των δύο πλευρών.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.
Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας μετά τις επιστολές στον ΟΗΕ
Σε στήριξη της ΕΕ προσβλέπει η Ελλάδα για την καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύη. Ρητή αναφορά αναμένεται να περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων.
Στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται το διπλωματικό θερμόμετρο μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών.
Η Ελλάδα έστειλε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, τόσο προς τον Γ.Γ. του Οργανισμού όσο και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες αναπτύσσει τα επιχειρήματά της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Το περιεχόμενο των επιστολών αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Στην πρώτη επιστολή, η Ελλάδα αναφέρει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών», σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.
Στη δεύτερη επιστολή, τονίζεται ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και «ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα».
Το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης απασχόλησε και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την Τρίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να ενημερώνει τα κόμματα για τις εξελίξεις.
«Είχα την ευκαιρία σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία.
«Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα», είπε ο υπ. Εξωτερικών.
Απέναντι στην Τουρκία και η ΕΕ
Το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (Πέμπτη και Παρασκευή), ενώ σύμφωνα με δηλώσεις και δημοσιεύματα, στο κείμενο συμπερασμάτων θα γίνεται ρητή αναφορά καταδίκης της συμφωνίας. Εκεί στρέφει το ενδιαφέρον της πλέον η Αθήνα.
Στο σχέδιο συμπερασμάτων συμπεριελήφθη αναφορά ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ