15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔιπλωματικός πυρετός για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Ποια τα επόμενα βήματα...

Διπλωματικός πυρετός για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Ποια τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Ελλάδα και Κύπρο για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, καθώς η Αθήνα επιδιώκει τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ενώ η Λευκωσία προχωρά σε «διπλωματική εκστρατεία» για αποτροπή νέων δεδομένων.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θέτει επί τάπητος το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Δένδιας για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και ταυτόχρονα «παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση».
Τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης
Την Τρίτη, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα για το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, καθώς έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση του θέματος ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ.
Την ίδια μέρα (Πέμπτη), η ελληνική Βουλή καλεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης.
«Καλούμε την Πέμπτη στην Αθήνα τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ πσα Γκουαϊντέρ, γιατί θέλουμε να επιβεβαιωθεί, να γίνει ευρύτερα γνωστό, ότι το πολιτικό σκηνικό της Λιβύης είναι «δικέφαλο» και πως το κοινοβούλιο έχει καταδικάσει έντονα τη συμφωνία της Τρίπολης με τον Ερντογάν και την έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Κώστας Τασούλας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.
Παράλληλα, με τις παραπάνω διεργασίες, οι νομικές υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται τόσο το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, όσο και το κείμενο που η Ελλάδα αναμένεται να στείλει σύντομα στον ΟΗΕ.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι υπέγραψε τη συμφωνία η οποία αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους, ενώ έστειλε το κείμενο και στον ΟΗΕ. Την Κυριακή, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ