24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔέκα χρόνια Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Με ένα χορταστικό πρόγραμμα 160 ταινιών από τον παγκόσμιο κινηματογράφο το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας γιορτάζει τα δέκα χρόνια του, από 20 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room ενώ κάποιες από τις δράσεις του θα φιλοξενηθούν και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Η μεγάλη διοργάνωση της Ταινιοθήκης φιλοδοξώντας να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο έχει συμβεί στον παγκόσμιο κινηματογράφο εξασφάλισε αθηναϊκές και πανελλαδικές πρεμιέρες ταινιών από καταξιωμένους κι ελπιδοφόρους σκηνοθέτες που συχνά πειραματίζονται με νέες μορφές αφήγησης και τεχνικές που συνδυάζουν την μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, το Φεστιβάλ ξεδιπλώνει αφιερώματα με αποκατεστημένες κόπιες ταινιών του σπουδαίου Πορτογάλλου σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, του Μάρκο Μπελόκιο- επίγονος της πρώτης γενιάς του ιταλικού κινηματογράφου-, της ελληνίδας ντοκιμαντερίστριας Εύας Στεφανή, της γαλλίδας σκηνοθέτριας Μαρί Λοζιέ, η οποία θα παραβρεθεί και θα παρουσιάσει το αφιέρωμα στο έργο της που φιλοξένησε πρόσφατα το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoΜΑ), αλλά και την τελευταία της ταινίας.
Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 10ου ΦΠΚΑ συμμετέχουν εννέα ταινίες, ιδίως νέων σκηνοθετών, που διερευνούν κοινωνικά σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα ταυτότητας. «Οι ταινίες μυθοπλασίες και ντοκιμαντέρ του διαγωνιστικού έρχονται από σπουδαία φεστιβάλ (από τις Κάνες έως το Λοκάρνο), σχεδόν όλα σε πανελλαδική πρεμιέρα, επιχειρώντας να καταργήσει τους φραγμούς που θέτουν τα είδη και οι διαφορετικές κατηγορίες ταινιών. Αποστολή του είναι να ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει το νέο χώρο που έχει επινοήσει η τέχνη του σύγχρονου κινηματογράφου» λένε οι διοργανωτές. Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά θα προβληθούν και φοιτητικές ταινίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (στο Exile Room).
Από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης είναι η προβολή αρκετών ταινιών του Χίτσκοκ οι οποίες θα προβληθούν με αφορμή το αμερικανικό ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής Hitchcock/Truffaut (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο καταγράφει τη σειρά μαραθώνιων συνεντεύξεων του Αλφρεντ Χίτσκοκ προς τον νεαρό Φρανσουά Τριφό το 1962, όταν ο Χίτσκοκ τέλειωνε το μοντάζ της ταινίας του «Τα πουλιά».
Ειδικότερα, το επετειακό 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας έχει δύο άξονες «την κινηματογραφοφιλία και την ορατότητα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού παρουσιάζοντας νωρίτερα σήμερα(σ.σ. Πέμπτη) το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ενημέρωσε επίσης ότι μόλις εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το ποσό των 25.000 ευρώ για την παρουσίαση και την πρώτη έκθεση του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης, η οποία θα διοργανωθεί πιθανότατα τον Γενάρη. Επίσης υπενθύμισε την επόμενη μεγάλη εκδήλωση της Ταινιοθήκης που είναι η πρώτη παρουσίαση της αποκατεστημένης ταινίας “Οι Απάχηδες των Αθηνών”, με ζωντανή μουσική, στις 15 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας στην διεύθυνση http://bit.do/10thAAGFF-Schedule
Για τον κατάλογο του Φεστιβάλ στην διεύθυνση http://bit.do/10AAGFF-Catalogue

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ