20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣχεδόν 60 δισ. από τον πλούτο των Ελλήνων βρίσκεται εκτός της.... Ελλάδας

Σχεδόν 60 δισ. από τον πλούτο των Ελλήνων βρίσκεται εκτός της…. Ελλάδας

Σε τράπεζες εξωτερικού μέχρι και ….στρώματα φυλάνε οι Ελληνες τα μετρητά τους, καθώς επιλέγουν να μην τα κρατάνε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με το συνολικό αριθμό να αγγίζει τα 60 δισ. ευρώ.
Τα 57 δισ. ευρώ αγγίζουν οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ειδικότερα, τα 32 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις εκτός Ελλάδας, ενώ τα 25 δισ. ευρώ σε στρώματα, θυρίδες και άλλες κρυψώνες για το 2018.
Μόνο στο β’ τρίμηνο του 2019, τα συνολικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων που βρέθηκαν εκτός εγχώριου τραπεζικού συστήματος διαμορφώθηκαν σε 55,2 δισ. ευρώ. Και για φέτος παραμένει σταθερός ο αριθμός των καταθέσεων που είναι στο εξωτερικό στα 32 δισ. ευρώ, ενώ τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται στο εξωτερικό μέσω μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε έκθεση του ΙΟΒΕ για την «Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξης με μοχλό την κεφαλαιαγορά».
Η στροφή των Ελλήνων προς το εξωτερικό και ειδικότερα σε πιο «ασφαλή» τραπεζικά συστήματα κορυφώθηκε το 2012, όπου ο συνολικός αριθμός των Χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων έφτασε τα 88,9 δισ. ευρώ.
Το 2014 παρατηρείται μείωση του ποσού, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών στα 66,8 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα το 2015 οι εκροές εκτινάχτηκαν και πάλι στα 58 δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων συμπερασμάτων, η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών στο ποσοστό των μετρητών που διατηρούν τα νοικοκυριά. Ειδικότερα, ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 31,3%, ενώ στην Ελλάδα το σύνολο της περιουσίας σε ρευστό είναι 64,4%.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ