Γκρίζα σύννεφα στην ευρωζώνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η Γερμανία θα διατηρήσει δημοσιονομικό πλεόνασμα τουλάχιστον έως το 2021, ενώ το έλλειμμα της Γαλλίας θα ξεπεράσει το όριο της ΕΕ φέτος και το χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται κοντά στο 140% του ΑΕΠ.
Στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η ευρωζώνη θα διατηρήσει μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση φέτος και την επόμενη χρονιά, παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα προς τη Γερμανία και άλλα οικονομικά ισχυρότερα κράτη να δαπανήσουν περισσότερα για να αντισταθμίσουν την παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση.
Παρά την επιδείνωση των προοπτικών για την ανάπτυξη, η Γερμανία αναμένεται να διατηρήσει μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος στο 1,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το πλεόνασμα αναμένεται να συρρικνωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και στο 0,2% το 2021.
Η Ολλανδία, που είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που μπορούν να δαπανήσουν περισσότερα, αναμένεται να έχει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, 0,5% την επόμενη χρονιά και 0,4% το 2021.
Η Ιταλία αναμένεται να αυξήσει το χρέος της στο 136,2% του ΑΕΠ φέτος και θα συνεχίσει να το αυξάνει τον επόμενο χρόνο στο 136,8% και στο 137,4% το 2021.