16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤζον Γουότερς: Ο «Πάπας του trash cinema» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τζον Γουότερς: Ο «Πάπας του trash cinema» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

«Χλευάζω ό,τι μου αρέσει… Ετσι το χιούμορ μου δεν είναι ποτέ κακοπροαίρετο… Δεν είμαι πολιτικά ορθός αλλά δεν με «παρεξήγησαν» ουδέποτε, ακόμη και οι πολιτικά ορθοί. Κατανόησαν κι αυτοί πως η… χλεύη μου απευθύνεται στον εαυτό μου και στην κουλτούρα μου – αυτή της φιλελεύθερης ιδεολογίας από την οποία προέρχομαι…».
Του αρέσουν πολύ οι εφημερίδες («διαβάζω επτά κάθε μέρα»). Δίνει πολλές συνεντεύξεις («όταν δίνω συνεντεύξεις είναι σαν να πηγαίνω στον ψυχίατρο»). Θεωρεί ως το σημαντικότερο στοιχείο μιας καλής ταινίας την πλοκή. Μισεί τα μούλτιπλεξ και τα εμπορικά κέντρα («δεν θέλω να βλέπω ταινία και ο άλλος να τρώει δίπλα μου αστακό») και προβλέπει πως ο Ντόναλντ Τράμπ θα επανεκλεγεί, καθώς «υλοποιεί όλα όσα υποσχέθηκε», αν και «δεν νοιάζεται για τις τέχνες».
Ο Τζον Γουότερς, ο «Πάπας του trash», o τολμηρός σκηνοθέτης και θρυλικός εκπρόσωπος του cult cinema, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, ο δημιουργός από τη Βαλτιμόρη που έγινε γνωστός για το ασυγκράτητο χιούμορ του, την αγάπη του για το κακό γούστο και την διαστρέβλωση των παραδοσιακών ηθικών αξιών, αναστάτωσε το τελευταίο διήμερο το νεανικό μεν, 60χρονο δε Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
«Ηταν φριχτές όλες μου οι ταινίες. Σε κάθε ταινία μου σατίριζα ένα κινηματογραφικό είδος. Με το «Pink Flamingos» σατίριζα την πορνογραφία. Με το «Hairspray» το χορό. Το «Cry Baby» ήταν μιούζικαλ. Δεν γύρισα ποτέ μια ταινία επιστημονικής φαντασίας ή μια ρομαντική κομεντί γιατί δεν ήξερα καλά τα συγκεκριμένα είδη. Γύριζα πάντα παρωδίες των ειδών που μου άρεσαν… «έλεγε στο masterclass που παρέδωσε στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Ο «Πάπας του trash», όπως τον χαρακτήρισε ο Ουίλιαμ Μπάροουζ, έλαβε carte blanche από το 60ο ΦΚΘ για να επιλέξει 10 αγαπημένες του ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που αντικατοπτρίζουν την αγάπη του για το ακραίο στην τέχνη . Αναφερόμενος όμως στον Μπάροουζ, ο Τζον Γουότερς, σχολίασε σήμερα χιουμοριστικά: «Ντυνόταν σαν γέρος ήδη από τα νιάτα του».
Χαρακτήρισε τη μούσα του, την Divine, την «καλύτερη ηθοποιό του κόσμου». Αναφέρθηκε στα δικά του ταραχώδη σχολικά και πανεπιστημιακά χρόνια και στην… αποτυχία που «ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της καριέρας μου». Δήλωσε πως «λατρεύει τις ταινίες του Λαρς Φον Τρίερ, αλλά και του Ταραντίνο», ότι του άρεσε και ο «Τζόκερ» κι όταν του ζητήθηκε να συμβουλέψει τους νέους δημιουργούς, ο Τζον Γουότερς πρότεινε: «Να κατοχυρώνουν τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής που χρησιμοποιούν, πριν αρχίσουν να προωθούν τις ταινίες τους».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ