22.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕκκληση ΣΕΒΕ σε εγχώριες βιομηχανίες: Επενδύστε στη χώρα

Εκκληση ΣΕΒΕ σε εγχώριες βιομηχανίες: Επενδύστε στη χώρα

Είναι πλέον η ώρα της ευθύνης και των πράξεων, τόνισε από το βήμα ημερίδας του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, ο πρόεδρός του, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, καλώντας εξαγωγικές και μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, δίνοντας, πρώτες αυτές, το μήνυμα εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Προέτρεψε επίσης, όσες επιχειρήσεις διατηρούσαν κεφάλαιά στο εξωτερικό, για τη διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών τους την περίοδο των capital controls, να τα επαναπατρίσουν και να επενδύσουν στη χώρα, αξιοποιώντας το υπάρχον πολιτικό και οικονομικό κλίμα.
«Απευθύνομαι στο σπίτι μου πρώτα. Στους εξαγωγείς. Και να τους πω ότι είναι πλέον η ώρα της ευθύνης. Και σε άλλους. Στους βιομηχάνους, στους παραγωγικό ιστό της χώρας, σε όλους τους παραγωγικούς φορείς» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει, εμείς πρώτα, να δώσουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, ότι επενδύουμε τα κεφάλαια μας εδώ στην πατρίδα μας. Οτι επιμένουμε να παράγουμε με περισσότερη δύναμη, εδώ, στην Ελλάδα. Οτι εδώ είναι το σπίτι μας, εδώ είναι τα συμφέροντα μας. Δεν υπάρχουν άλλοθι πλέον και δεν υπάρχουν δικαιολογίες».
«Πρέπει να επενδύσουμε, πρέπει να φέρουν και εξαγωγικές επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό, τα οποία βρέθηκαν εκεί λόγω κυρίως των capital controls, προκειμένου να διευκολύνουν τις εμπορικές πράξεις, κυρίως εισαγωγές απαραίτητων αγαθών από το εξωτερικό. Ηρθε η ώρα, λοιπόν, των πράξεων» συνέχισε ο κ. Κωνσταντόπουλος. «Θέλω να είμαι σαφής. Οπως η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της, με φιλοεπενδυτικό πνεύμα – με πνεύμα, το οποίο δε δαιμονοποιεί το επιχειρείν, απεναντίας δίνει κίνητρα για το επιχειρείν – με το ίδιο πνεύμα πρέπει να κινηθούμε και εμείς. Το κράτος δεν είναι εχθρός μας, το κράτος είναι και πρέπει να γίνει ο μεγάλος φίλος μας».
Η στρατηγική των εξαγωγών


«Ο στόχος να φτάσουμε τις εξαγωγές της χώρας μας στο 25% στα επόμενα δύο χρόνια, είναι εφικτός στόχος. Είμαστε κάτω από το 18%» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και συνέχισε: «Είμαστε σε θέση να κάνουμε τα αναπτυξιακά βήματα που χρειαζόμαστε. Εχουμε ένα νέο εργαλείο, τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επιχειρήσεις συμβούλους, που μπορούν να σταθούν δίπλα μας, με γνώση και δύναμη, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ευχαρίστησε επίσης, τους δύο υφυπουργούς, Απ. Βεσυρόπουλο και Ν. Παπαθανάση, για την παρουσία τους, και την εταιρεία Grant Thornton για τη συνεργασία στη διοργάνωση της ημερίδας.
«Είμαστε όλοι ουσιαστικά στην ίδια βάρκα, πρέπει να περάσουμε απέναντι, και αυτό το απέναντι είναι τόσο κοντά μας, όσο ποτέ άλλοτε» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Οι ευκαιρίες λοιπόν, είναι εδώ. Ας κάνουμε για μια ακόμη φορά την κρίση, ευκαιρία».
«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, να βγουν στο προσκήνιο οι νέοι επιχειρηματίες, είναι ανάγκη για τη χώρα μας» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Grand Thornton, Βασίλης Καζάς και πρόσθεσε ότι στο νέο περιβάλλον οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο. Τόνισε ότι είναι πολύ θετική η μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά επεσήμανε ότι το μη μισθολογικό κόστος παραμένει «ευθέως μη ανταγωνιστικό», όπως και το κόστος της ενέργειας. Υπογράμμισε ακόμη, ότι και οι τράπεζες «πρέπει να αποκλιμακώσουν τα επιτόκια και να δανείζουν τις επιχειρήσεις».
«Ενας σύγχρονος αναπτυξιακός νόμος θα δώσει το έναυσμα για νέες επενδύσεις. Χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να επιταχύνουμε τις εξελίξεις» είπε ο κ. Καζάς. Πρόσθεσε, ότι η επιχείρηση του μέλλοντος θα πρέπει να έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: εταιρική διακυβέρνηση, καινοτομία και εξωστρέφεια, ψηφιακό μετασχηματισμό και επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. «Οι άνθρωποι και η κουλτούρα της επιχείρησης είναι αυτό που στο τέλος της ημέρας κάνουν τη διαφορά» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ