16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟμιλία «έξω από τα δόντια» του επιτρόπου Γκ. Ετινγκερ

Ομιλία «έξω από τα δόντια» του επιτρόπου Γκ. Ετινγκερ

«Η ισχύς εν τη ενώσει» και δη εν τη Ευρωπαϊκή Ενώσει, ήταν το μήνυμα της ομιλίας του ευρωπαίου επιτρόπου Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Ετινγκερ, στο πλαίσιο δείπνου που παραχώρησε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο ομάδες κρατών: τα μικρά κράτη – μέλη από τη μία, και τα κράτη – μέλη που γνωρίζουν ότι είναι μικρά». Και συνέχισε ο επίτροπος: «και τις κάνουν ότι στους νάνους (τα μικρά κράτη – μέλη); τους έχουν στην αυλή και οι άλλοι γελάνε και τους κ@τουράνε. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι με μία ενιαία φωνή, τα κράτη – μέλη της Ενωσης είναι πολύ πιο δυνατά για να ανταποκριθούν στις διεθνείς εξελίξεις.


Ο γερμανός επίτροπος, επεσήμανε ότι «η Ενωση ήταν, είναι και θα είναι ένωση ειρήνης, αλλά είναι και ένα «σάντουιτς» ανάμεσα στην Αμερική (America first) και την Κίνα» και πρόσθεσε: «Είμαστε η πιο ελκυστική Ηπειρος, αλλά με την πιο ασταθή γειτονία. Και η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή που επηρεάζεται περισσότερο. Και πρέπει η Ευρώπη μαζί με την Επιτροπή, να βρούμε λύσεις. Η Ευρώπη έχει ομοιογένεια. Η ΗΠΑ έχει προβλήματα με τους γειτόνους της και θέλει να υψώσει τείχος. Η Κίνα έχει έναν πρόεδρο που μόλις αποφασίζει μπορεί να εκτελέσει τις αποφάσεις του. Η Αυστραλία έχει ίδια γλώσσα και τα καγκουρό. Η Ευρώπη έχει αρχές. ‘Η θα εξάγουμε σταθερότητα, είτε θα εισάγουμε αστάθεια και τρομοκρατία».


Ακόμη, ο κ. Ετινγκερ σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει σειρά δυνατοτήτων στον οικονομικό τομέα και ιδιαίτερα στις εξαγωγές, την ενέργεια και τη βιοτεχνία και τόνισε ότι το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η νέα γενιά».
Ο γερμανός πρέσβης, Ερνστ Ράιχελ, καλωσορίζοντας τον κ. Ετινγκερ, σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι εκείνη που συνδέει την Ελλάδα με την Γερμανία και εξήρε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που έφερε ξανά την Ευρώπη στο προσκήνιο, μετά το ευρωπαϊκό συνέδριο των διμερών επιμελητηρίων.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, σημείωσε ότι ο κ. Ετινγκερ έχει αφήσει σημαντική παρακαταθήκη σε πεδία-κλειδιά για τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι «ιδιαιτέρως σημαντική» η συμβολή του στην ενίσχυση του επόμενου προϋπολογισμού, στα μέτωπα του προσφυγικού, της κοινωνικής συνοχής, της τραπεζικής ένωσης και της ψηφιακής αγοράς.


Αθηνά Καστρινάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ