21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Τέχνες και Ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο» στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

«Τέχνες και Ψυχαγωγία: αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο» στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27-29/9), που για 23η χρονιά γιορτάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες του να παρατηρήσουν επιλεγμένα έργα τέχνης από τις εκτεταμένες συλλογές του, με δύο ξεχωριστές προτάσεις. Στόχος και των δύο δράσεων είναι να προτρέψουν τους επισκέπτες να χαμηλώσουν τους ρυθμούς, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για την απόλαυση των αρχαίων έργων. Σημειώνεται ότι κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη για το 2019 είναι «Τέχνες και Ψυχαγωγία».
Στις εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019 εξετάζεται η σχέση Τέχνης και Ψυχαγωγίας. Εάν πρόκειται για αξία ή κατάκτηση, ανάγκη βασική ή τεχνητή, ατομική ή συλλογική υπόθεση. Αφορά όλους ή λίγους και πώς ικανοποιείται σε κάθε εποχή και κοινωνία; Πώς λειτουργεί η σχέση του ελεύθερου χρόνου με την απόλαυση της Τέχνης; Ποιος είναι ο ρόλος που έχουν παίξει η μουσική και το θέατρο, η φύση και ο αθλητισμός, το βιβλίο και το παιχνίδι, οι γιορτές, στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι διαφορές από εποχή σε εποχή; Ποια είναι η σχέση των μουσείων με την ψυχαγωγία;
Οι προτάσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

  • Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, 11:00-13:00
    «Απολαμβάνοντας αργά την αρχαία τέχνη»
    Από τις 11:00 έως τις 12:00 οι συμμετέχοντες στη δράση θα περιηγηθούν μόνοι τους στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οπως προτρέπει το μουσείο, κατά τη διάρκεια της περιήγησης, αναζητήστε τα πέντε προτεινόμενα έργα και αφιερώστε δέκα λεπτά παρατήρησης στο καθένα από αυτά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργα που βρίσκονται:
  • Στην Αίθουσα 6 (Προϊστορική Συλλογή-Κυκλαδική πτέρυγα): Μπαίνοντας στα δεξιά, εντοπίστε τη μεγάλη προθήκη με τους διαφορετικούς τύπους κυκλαδικών ειδωλίων. Διαλέξτε ένα από αυτά και παρατηρήστε το προσεκτικά για δέκα λεπτά. Ακόμη και εάν νομίζετε ότι έχετε παρατηρήσει όλες τις λεπτομέρειες, συνεχίστε μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος των δέκα λεπτών. Είναι σίγουρο ότι καινούριες σκέψεις και συνδυασμοί θα γεννηθούν στο μυαλό σας! Επαναλάβετε το ίδιο στις επόμενες τέσσερις επιλογές.
  • Στην Αίθουσα 8 (Συλλογή Γλυπτών): Μαρμάρινο άγαλμα κούρου, από το Σούνιο (Γ 2720). Γύρω στο 600 π.X.
  • Στην Αίθουσα 17 (Συλλογή Γλυπτών): Αναθηματικό αμφίγλυφο ανάγλυφο με τον Εχελο και τη Βασίλη στη μία όψη και τον ποταμό Κηφισό στην άλλη (Γ 1783). Γύρω στο 410 π.Χ.
  • Στην Αίθουσα 45 (Περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»): Αττική λευκή λήκυθος (Α 1816). Από την Ερέτρια. 420-410 π.Χ.
  • Στην Αίθουσα 44 (Περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»): Χάλκινο ειδώλιο πολεμιστή από τη Θεσσαλία (X 12831). Γύρω στο 700 π.Χ. Για να δείτε τις φωτογραφίες των εκθεμάτων, πατήστε εδώ: https://www.namuseum.gr/new/eyropaikes-imeres-politistikis-klironomias-2019-technes-kai-psychagogia-anazitontas-ton-eleythero-chrono/ Στις 12:00 επιστρέψτε στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Γραφείο πληροφοριών. Αρχαιολόγοι του μουσείου θα σας περιμένουν για να συζητήσουν μαζί σας, μπροστά στο κάθε έκθεμα, τις απροσδόκητες λεπτομέρειες που εντοπίστηκαν και τους συσχετισμούς που πυροδοτήθηκαν σε καθέναν από τους συμμετέχοντες, διαμορφώνοντας από κοινού μια πλούσια και σίγουρα πιο προσωπική ματιά στην προσέγγιση των συλλογών του. Για την παρακολούθηση της δράσης, είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου.
  • Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
    «Δέκα λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο σου»
    Κατά τη διάρκεια του εορταστικού Σαββατοκύριακου των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους επισκέπτες να το επισκεφτούν όποια ώρα το επιθυμούν και να παρατηρήσουν τα εκθέματα που θα επιλέξουν (ή ένα από τα προτεινόμενα της δράσης την Παρασκευή 27/9), δίνοντας δέκα λεπτά από τον χρόνο τους για να παρατηρήσουν και να ανακαλύψουν αναπάντεχες λεπτομέρειες για το έργο τέχνης της επιλογής τους.
    Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού 28 και 29 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη. Τηλ. επικοινωνίας Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: 213214 4800, -4856, -4889.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ