18.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΜαθητικές διαδηλώσεις στον κόσμο για το περιβάλλον

Μαθητικές διαδηλώσεις στον κόσμο για το περιβάλλον

Χιλιάδες μαθητές αναμένεται να συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις και δρώμενα που προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, ενώνοντας τις φωνές τους με τους διαδηλωτές που συμμετέχουν σε αντίστοιχες διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο, απαιτώντας άμεση δράση για την προστασία του πλανήτη.
Το εθνικό Δίκτυο Μαθητών για το Κλίμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να λάβουν χώρα πάνω από 200 δρώμενα και κινητοποιήσεις και κάλεσε τους μαθητές της χώρας να απέχουν από τα μαθήματά τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες. Γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) οι μαθητές σκοπεύουν να βάλουν τα ξυπνητήρια τους να ηχήσουν και ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να βάλουν την ίδια ώρα σε λειτουργία τους συναγερμούς προειδοποίησης φωτιάς σε ένδειξη υποστήριξης στη διαμαρτυρία.
Τις σημερινές διαμαρτυρίες έχουν ανακοινώσει ότι υποστηρίζουν τα εργατικά συνδικάτα TUC και Unite, όπως και η Ένωση πανεπιστημίων και κολλεγίων. Η περιβαλλοντική ομάδα Extinction Rebellion, που στη διάρκεια της χρονιάς είχε πραγματοποιήσει δεκάδες διαμαρτυρίες, εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη της στη μαθητική διαδήλωση, στην οποία θα συμμετέχει με παράλληλα δρώμενα. Κάποιες επιχειρήσεις υποστηρίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων τους στη διαδήλωση, όπως η εταιρία ρούχων Patagonia που έκλεισε τα καταστήματά της για να διευκολύνει τη συμμετοχή τους.
Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία περιορίζει τους διαδηλωτές σε μία συγκεκριμένη περιοχή του Ουέστμινστερ – και σε καμία άλλη του Λονδίνου – και προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Στο μεταξύ, η Extinction Rebellion σκοπεύει αύριο να προχωρήσει σε διαμαρτυρία στο Ντόβερ, κλείνοντας το λιμάνι για τέσσερις ώρες, στο πλαίσιο της κινητοποίησης «Καθόλου φαγητό σε έναν πλανήτη που πεθαίνει». Την Κυριακή, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει δρόμος στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς και 340 μικρότερες οδοί που θα μετατραπούν σε παιχνιδότοπους.
Στη σημερινή μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να μιλήσει ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της συνόδου για την κλιματική αλλαγή, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Περισσότερες από 17 ώρες διαρκεί ήδη η συνεδρίαση των επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ενόψει της ανακοίνωσης της πολιτικής για το κλίμα. Έξω από την Καγκελαρία, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση, συγκεντρώνονται ήδη διαδηλωτές, ενώ η συνέντευξη Τύπου της Άγκελα Μέρκελ έχει αναβληθεί ήδη μία φορά, για τις 14:30 (τοπική ώρα).
Κεντρικό σημείο τριβής φαίνεται ότι είναι η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ οι διαφωνίες αφορούν κυρίως αν θα προστατευθούν οι επιχειρήσεις ή τα χαμηλά εισοδήματα. Σήμερα αναμένεται να υιοθετηθεί κείμενο περίπου 30 σελίδων με τα βασικά σημεία της πολιτικής, ενώ η λεπτομερής επεξεργασία των μέτρων θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.
Στο μεταξύ ήδη από τις 7:00 έχουν αρχίσει οι προσυγκεντρώσεις διαδηλωτών σε διάφορα σημεία του Βερολίνου. Κεντρικό σύνθημά τους, «Οι ψευτο-λύσεις σας δεν αρκούν πια», με την γερμανική αστυνομία να αναμένει συμμετοχή πάνω από 350.000 ατόμων σε περισσότερες από 500 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Πορεία μαθητών για την κλιματική αλλαγή, στο κέντρο της Αθήνας
Ολοκληρώθηκε η μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, καταλήγοντας μπροστά στη Βουλή.
Εκατοντάδες ήταν οι μαθητές που εν τέλει συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αλλά και τους πολιτικούς, ώστε να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η σημερινή δράση των μαθητών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκόσμιου μαθητικού κινήματος, Fridays For Future, που διαμαρτύρεται για την ανεπαρκή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Καθιστική μαθητική και φοιτητική διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη
Καθιστική βουβή διαμαρτυρία στον αύλειο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν μαθητές και φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε η «Fridays For Future Thessaloniki».
Πρόκειται για την ομάδα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως εκπρόσωπος του παγκόσμιου κινήματος «FridaysForFuture» , το οποίο ξεκίνησε από την Σουηδή μαθήτρια Γκρέτα Τούνπεργκ τον Αύγουστο του 2018, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, μέσα από την κεντρική ιδέα αποχής των μαθητών και φοιτητών από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή, προκειμένου να διαδηλώνουν.

Η σημερινή εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Κινητοποιήσεων, που θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.
«Επειδή δεν έχουμε εμείς την εξουσία να εφαρμόσουμε πολιτικές για το περιβάλλον, ουσιαστικά μέσα από το κίνημα πιέζουμε τις κυβερνήσεις και τους έχοντες την εξουσία για να αλλάξει η κατάσταση. Έχουμε συντάξει ένα μανιφέστο προς τους πολιτικούς και ένα μανιφέστο προς τους πολίτες, με κάποια συγκεκριμένα αιτήματα που θα διαβαστούν στις 27 του μηνός στη συγκέντρωση που θα γίνει στον Λευκό Πύργο, στις 6.30 το απόγευμα» δήλωσε εκπρόσωπος των διοργανωτών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με περιβαλλοντική ομάδα του ΑΠΘ ποδηλατική πορεία, που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο στις 4.30 το απόγευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ