19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΘέατρο Τέχνης Κ. Κουν: Νέες παραγωγές, μετακλήσεις από την Κάτω Ιταλία και...

Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν: Νέες παραγωγές, μετακλήσεις από την Κάτω Ιταλία και συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Νέες παραγωγές, πρωτότυπες μετακλήσεις από την Κάτω Ιταλία και μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν για την περίοδο 2019-2020.
Συγκεκριμένα, αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως «Ο Γλάρος» του ‘Αντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, αλλά και της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, όπως η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία ‘Αρη Μπινιάρη -στην πρώτη συνεργασία του με το Θέατρο Τέχνης-, ακόμα και της επιστήμης, όπως «Το Χρονικό του Χρόνου» του Στήβεν Χόκινγκ, που για πρώτη φορά μεταφέρεται στο θέατρο από τη Νατάσα Τριανταφύλλη, αποτελούν μερικές από τις ενδιαφέρουσες νέες παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης.
Επίσης, στο πλαίσιο της ελληνοϊταλικής πλατφόρμας Τempo Forte και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού Ιταλίας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν φέρνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τέσσερις παραστάσεις από την Κάτω Ιταλία. Το Italian focus 2019 αποτελεί την πρώτη δράση του τριετούς προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας (2019-2021) γύρω από τη θεματική “Επανάσταση” (Revolution). Η συνεργασία γίνεται με πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και των ιταλικών θεατρικών φορέων Teatro di Sardegna (Cagliari, Nuoro), Primavera dei Teatri Festival (Castrovillari), Teatro della Citta (Catania), Scena Nuda (Reggio Calabria).
Με το βλέμμα στραμμένο στην επερχόμενη επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, «οι δύο χώρες εμπνέονται από τη θεματική “επανάσταση” (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική, προσωπική) και σχεδιάζουν καλλιτεχνικές και ευρύτερα πολιτιστικές ανταλλαγές που στοχεύουν στη μελλοντική δημιουργία ενός μεσογειακού πολιτιστικού δικτύου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Το πρόγραμμα επιθυμεί να στηρίξει και να προωθήσει τη σύγχρονη δραματουργία Ελλάδας και Ιταλίας (με έμφαση στη δραματουργία της Νότιας Ιταλίας), να υποστηρίξει το έργο σκηνοθετών και από τις δύο χώρες, τη μετεκπαίδευση καλλιτεχνών, τις μετακλήσεις και τις ανταλλαγές παραστάσεων, τις συνεργασίες καλλιτεχνικών σχημάτων και από τις δύο χώρες αλλά και τη δημιουργία διεθνών παραγωγών.
Το πρόγραμμα εγκαινιάζεται με την παρουσίαση τεσσάρων παραγωγών από την Κάτω Ιταλία που θα παρουσιαστούν με ελληνικούς υπέρτιτλους στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για δύο πρωτότυπα σύγχρονα ιταλικά έργα με επίκαιρη θεματική -“Polvere”(σκόνη) με θέμα τη γυναικοκτονία και “Miracolo” (θαύμα) με θέμα τη μετανάστευση- και δύο πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα και βασισμένα πάνω σε κλασικά κείμενα: “Macbettu” -διασκευή του “Μακπμέθ” του Σαίξπηρ, σε μεταφορά του έργου στη Σαρδηνία και σε σαρδηνιακή διάλεκτο- και “Penelope”, ένας μονόλογος πάνω στο μυθικό πρόσωπο της Πηνελόπης βασισμένος σε κείμενα του Ομήρου, του Οβιδίου και της Μάργκαρετ ‘Ατγουντ. Χώροι διεξαγωγής του ITALIAN FOCUS στην Αθήνα είναι το Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου, το Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη είναι το Θέατρο Αμαλία και τα Δημήτρια 2019.
Συνεργασία με την ΕΛΣ και άλλες δράσεις
Επιπλέον, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν εγκαινιάζει φέτος μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επιθυμία και των δύο φορέων είναι μέσα από τη συνεργασία αυτή να προβληθεί η ελληνική δημιουργία, να δοθεί βήμα σε σημαντικούς, αλλά και νεότερους δημιουργούς, επίσης να ενισχυθεί η εκπαίδευση καλλιτεχνών, καθώς και η γνωριμία του κοινού με νέα είδη μουσικού θεάτρου. Η συνεργασία ξεκίνησε επισήμως με τη «λαϊκή οπερέτα» του Σταμάτη Κραουνάκη «Εκκλησιάζουσες», η οποία επιχειρεί μια νέα προσέγγιση στο κείμενο του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο Ηρώδειο (9/9) και παίχτηκε στο φεστιβάλ Αισχύλεια της Ελευσίνας (13/9) και το Φεστιβάλ Δάσους της Θεσσαλονίκης (16/9). Στη Φρυνίχου θα παρουσιαστεί για τέσσερις μόνο παραστάσεις.
Τέλος, έργα όπως «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ιονέσκο, «Οι Δούλες» του Ζενέ και οι «Ανθρωποφύλακες» του Π. Κοροβέση, συνεχίζονται στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης για δεύτερη χρονιά, ενώ δεν θα λείψουν και οι παραστάσεις για νέους, εφήβους και παιδιά, αλλά και οι ξεχωριστές δράσεις, όπως η παρουσίαση νέων έργων στη σκηνή της Φρυνίχου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αναλόγιο ή η φιλοξενία του φεστιβάλ του ΚΕΘΕΑ «η τέχνη της απεξartησης» στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Υπόγειο, με ελεύθερη είσοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ