24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕπικίνδυνο οπλοστάσιο αφαιρέθηκε στη Λέρο

Επικίνδυνο οπλοστάσιο αφαιρέθηκε στη Λέρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές μετά την αποκάλυψη της απώλειας στρατιωτικού υλικού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.
Συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από την υπόθεση απώλειας του στρατιωτικού υλικού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, με το επικρατέστερο σενάριο να θεωρείται αυτό της κλοπής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης Τύπου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού δεν έγινε μία φορά, αλλά σταδιακά.
Σε ό,τι αφορά τις εκδοχές που εξετάζουν οι αρμόδιες Αρχές, τις λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά και το σενάριο για λάθος στην καταμέτρηση του οπλισμού.
Οι Αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο να υπήρξε βοήθεια «εκ των έσω», ενώ σύμφωνα με το skai.gr, ερευνώνται και οι πιθανότητες το συγκεκριμένο υλικό να βρίσκεται πλέον στο εξωτερικό. Για αυτόν τον λόγο, στη Λέρο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της ΕΥΠ που συνεργάζεται με αντίστοιχες ξένες υπηρεσίες.
Αναφορικά με το στρατιωτικό υλικό που έχει «εξαφανιστεί», σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, προκύπτουν τα εξής:
Σφαίρες: Οι πληροφορίες μιλούν για μικρή ποσότητα. Σημειώνεται ότι οι σφαίρες που βρίσκονται στις αποθήκες του ελληνικού στρατού δεν έχουν μεγάλη ζήτηση στην ελληνική αγορά.


Βραδύκαυστο φυτίλι.
Χειροβομβίδες: Πρόκειται για αμυντικές χειροβομβίδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα τραύματα σε ακτίνα 20 μέτρων.
Οπλοβομβίδες: Οι οπλοβομβίδες αυτής της μορφής θέλουν αντίστοιχο τουφέκι για να εκτοξευτούν (πρόκειται για δύσχρηστο όπλο που απαιτεί πολλή εκπαίδευση). Υπάρχουν και οι οπλοβομβίδες που τοποθετούνται στα βομβιδοβόλα, επίσης δύσκολη περίπτωση, καθώς στην αγορά δεν υπάρχουν τέτοιου είδους όπλα, αφού δεν υπάρχει ζήτηση.
Νάρκες: Πρόκειται, στην ουσία, για μηχανισμούς παγίδευσης που είναι σημαντικό να μην γίνει λάθος στη χρησιμοποίησή τους, καθώς το πίσω μέρος είναι πλαστικό εκρηκτικό, ενώ το μπροστινό μέρος αποτελείται από 2.500 ατσάλινα σφαιρίδια.
Αντιαρματικά: Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την απώλεια δύο αντιαρματικών και θεωρείται το πλέον ανησυχητικό της υπόθεσης. Είναι πτυσσόμενα, μεταφέρονται σχετικά εύκολα και είναι εύκολα στη χρήση. Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που είναι ικανά να προκαλέσουν, μπορούν να καταστρέψουν θωρακισμένο αυτοκίνητο ή να ανοίξουν, για παράδειγμα, μεγάλη τρύπα σε τοίχο.
«Ευρήματα που δείχνουν σταδιακή αφαίρεση»
Την εκτίμηση ότι η αφαίρεση στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο δεν έγινε μία φορά εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για ευρήματα που δείχνουν σταδιακή αφαίρεση.
Μάλιστα, ο κ. Πέτσας, επικαλούμενος πάντα ενδείξεις, σημείωσε ότι η απώλεια του στρατιωτικού υλικού πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως το καλοκαίρι του 2019.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η παράδοση – παραλαβή έγινε αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και ελέγχθηκε το υλικό. Οπως έκανε γνωστό, η προηγούμενη πλήρης καταγραφή έγινε το προηγούμενο έτος.
Στην ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανέφερε ότι η απώλεια του στρατιωτικού υλικού έγινε αντιληπτή τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας. Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου».
Οπως είπε ο ίδιος, διατάχθηκε η διενέργεια Προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ