13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑρθρο του Δρ. Αθανάσιου Κελέμη, Γενικού Διευθυντή & Μέλος Δ.Σ. του...

Αρθρο του Δρ. Αθανάσιου Κελέμη, Γενικού Διευθυντή & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Τις ημέρες αυτές η καρδιά της αγοράς, η καρδιά της επιχειρηματικής κοινότητας, χτυπά στη Θεσσαλονίκη, όπου όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην 84η ΔΕΘ. Η φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει τόσο λόγω της πολυπληθούς συμμετοχής εκθετών, που έφθασαν τους 1.600, όσο και για το γεγονός ότι η Ινδία, ως τιμώμενη χώρα, εμφανίζει εντυπωσιακή συμμετοχή με την παρουσία 90 ισχυρών εταιριών, με διεθνή δράση σε αγορές όπως τα πετροχημικά, η ενέργεια, οι αερομεταφορές, η γεωργία και η ναυπηγική βιομηχανία.
Οι υψηλού επιπέδου συμμετοχές στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης επιδεικνύει το επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από το τελευταίο Πρόγραμμα, όπως και τις προοπτικές που προδιαγράφονται για την οικονομία της.
Η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα κατέχουν κεντρική θέση στην προσπάθεια πλήρους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως και εξασφάλισης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Πρόκειται για εθνικό στόχο, στον οποίο χρέος έχουν να συμβάλλουν όλες οι παραγωγικές και επενδυτικές δυνάμεις της χώρας.
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και κρισιμότητα του στόχου αυτού, στηρίζει ενεργά μέσα από τις δράσεις του, κάθε πρωτοβουλία τοποθέτησης κεφαλαίων στην εγχώρια οικονομία, ενώ, ταυτόχρονα, λειτουργεί ως πύλη εξωστρέφειας για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο. Οι δύο χώρες οικοδομούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, με συνέχεια και συνέπεια.
Αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις επενδύσεις, ενώ αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, ότι το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά κι ότι η ώθηση που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σημαντική. Επέμεινε, επίσης, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Μετά, δε, τη συνάντηση των δύο ηγετών δίνεται μια νέα ώθηση στο διμερή επενδυτικό δεσμό, αλλά και πεδίο δράσης για το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, καθώς οι τομείς οι οποίοι συζητήθηκαν για επενδύσεις εκ μέρους της Γερμανίας στην Ελλάδα, δηλαδή, η «πράσινη» οικονομία, και ειδικότερα οι ΑΠΕ, η Διαχείριση Απορριμμάτων, η Ηλεκτροκίνηση δεν είναι άγνωστοι για το Επιμελητήριο.
Πρόκειται για πεδία στα οποία η Γερμανία επενδύει παραδοσιακά, ενώ κεφαλαιακά έχει τοποθετηθεί καθ’ όλη της διάρκεια της πρόσφατης κρίσης και στους τομείς της υγείας, της βιομηχανικής παραγωγής, της φαρμακευτικής έρευνας και της εκπαίδευσης. Τα στοιχεία του 2017 δείχνουν για παράδειγμα ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις επένδυσαν στην ελληνική οικονομία περί τα 4,2 δισ. ευρώ, απασχόλησαν άμεσα και έμμεσα 27.000 εργαζόμενους, ενώ ο συνολικός τους τζίρος ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ.
Η συγκυρία που βιώνει σήμερα η χώρα χαρακτηρίζεται ευνοϊκή. Η Ελλάδα έχει απεξαρτηθεί από μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως και από τα capital controls, η ανεργία μειώθηκε περαιτέρω, στα επίπεδα του 17%, η αύξηση του ΑΕΠ, αν και δεν είναι η επιθυμητή, διαμορφώνεται ήδη στο 1,9% βάσει στοιχείων του β’ τριμήνου 2019, ενώ οι τράπεζες εισέρχονται σε ένα νέο κύκλο μείωσης των κόκκινων δανείων που θα είναι περισσότερο επιθετικός από τους προηγούμενους και θα επιτρέψει τη σταδιακή διάχυση νέων κεφαλαίων προς χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας.
Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, δεν μπορεί παρά να αισιοδοξεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την εθνική προσπάθεια, η χώρα να καταστεί διεθνής επενδυτικός «προορισμός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ