24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕνδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια και μεταφορές

Ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για ιδιωτικοποιήσεις σε ενέργεια και μεταφορές

Τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης λιμένων, οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, όπως και ενεργειακών εταιρειών εξετάζουν επιχειρήσεις από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της συνεργασία της Ελλάδος με την Εμπορική και Αναπτυξιακή Τράπεζα Εύξεινου Πόντου (ΤΕΑΕΠ).
Ορισμένες μεγάλες ρωσικές ενεργειακές και μεταφορικές εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση λιμένων, σιδηροδρόμων και εταιρειών του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδος, επιβεβαίωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, Ντμίτρι Πάνκιν.
Κατά τον ίδιο, οι σχετικές πρωτοβουλίες συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος στις 22 Αυγούστου τέθηκε ως επικεφαλής της Ελλάδος στο διοικητικό συμβούλιο της Παρευξείνιας Τράπεζας.
«Η Παρευξείνια Τράπεζα προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στη χρηματοδότηση υποδομών. Ξεκινήσαμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε τέτοια έργα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να επικεντρωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις, και συγκεκριμένα στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών υποδομών. Πρόκειται για δάνεια που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των λιμένων», συνέχισε.
Και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω, παράλληλα, το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ρώσων επενδυτών στην ιδιωτικοποίηση σιδηροδρόμων και εταιρειών του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδος».
Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε, μεταξύ των ενδιαφερόμενων υπάρχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, αλλά, όπως είπε, «δεν μπορώ ακόμα να αποκαλύψω ονόματα». «Μπορώ να πω ότι πρόκειται για ενεργειακές και μεταφορικές εταιρείες».


Ανέφερε δε, ότι υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής αρκετών Ρώσων επενδυτών σε προγράμματα ξενοδοχειακής ανάπτυξης, κάτι το οποίο συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη.
«Φέτος, η Παρευξείνια Τράπεζα χορήγησε επιχειρηματικό δάνειο, ύψους 160 εκατ. ευρώ, στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ Α.Ε.), με στόχο τον εκσυγχρονισμό της. Στο μέλλον, η Παρευξείνια Τράπεζα έχει σκοπό να συνεχίσει τη συμμετοχή σε ενεργειακά προγράμματα», ανέφερε.
Παρατήρησε επίσης, ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στα ελληνικά νησιά, εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού».
«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Οι περισσότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που με κάποιο τρόπο λειτουργούν στα νησιά, χρησιμοποιούν μαζούτ, δηλαδή είναι περιβαλλοντικά βρώμικες», σημείωσε.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης συγκαταλέγονται, παράλληλα, η χρηματοδότηση της κατασκευής της υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κρήτη, η εγκατάσταση ηλιακού ενεργειακού σταθμού, καθώς και έργα οδοποιίας.
Η Εμπορική και Αναπτυξιακή Τράπεζα Ευξείνου Πόντου αποτελεί ένα διεθνές χρηματοδοτικό ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε από τις Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία.
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία, χορηγώντας δάνεια, πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις για χρηματοδότηση σε δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες στις χώρες – μέλη.
Από τον περασμένο Ιούνιο, την προεδρία της τράπεζας ασκεί ο εκπρόσωπος της Ρωσίας.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ