17.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚυρ. Μητσοτάκης: «Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα»

«Αισθάνομαι έντονη συγκίνηση που το πρώτο μου ταξίδι ως πρωθυπουργός είναι εδώ στην Κύπρο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό το ταξίδι γίνεται σε μία συγκυρία φορτισμένη και σημαντική για την Ελλάδα και πως οι συζητήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο δεν ήταν τυπικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει κορυφαίο μέλημα και απόλυτη στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί και την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης.
«Επανέλαβα το αυτονόητο. Δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Πρόκειται για αναχρονιστικό σύστημα που δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει, ιδίως για κράτη – μέλη της ΕΕ», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως θα αναμένει την ενημέρωση από τον κ. Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.
«Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παραβιάζει κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι θέμα που αφορά την ίδια την ΕΕ, καθώς δεν αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους – μέλους αλλά και την ενεργειακή πολιτική της. «Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων, είναι δεδομένη η στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα», τόνισε.
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη σημασία όλων των τριμερών σχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία, όπως επισήμανε, είχαν δρομολογηθεί από κυβερνήσεις της ΝΔ, τα συνέχισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα «ερχόμαστε να πατήσουμε στο θετικό προηγούμενο».
Ακόμη, είπε, ότι συζήτησαν και για διμερή θέματα, όπως ζητήματα στην εκπαίδευση, τα οποία μπορούν να λυθούν εύκολα, ενώ ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη δωρεά της Κύπρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. «Τα χρήματα αυτά, όπως και όλοι οι πόροι, θα αξιοποιηθούν ταχύτατα για να επουλώσουμε τα τραύματα», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης: «Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η ΝΔ έλαβε ισχυρή εντολή για να προχωρήσει ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, με πρώτο μέλημα την ανάπτυξη, τη μείωση φόρων, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε και αναφέρθηκε στα πρώτα τρία νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα ψηφιστούν πριν από τις 8 Αυγούστου.
«Το πρώτο αφορά την οργάνωση του κράτους, το δεύτερο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το τρίτο είναι ένα διϋπουργικό, στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για το άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών -δυστυχώς- έχει μετατραπεί σε άσυλο προστασίας της ανομίας και της παραβατικότητας εντός των πανεπιστημίων», τόνισε, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι η Κύπρος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη των εταίρων ώστε «αυτοδύναμη να χαράξει τη δική της πολιτική».
«Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν από το βαρύ τραύμα της οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναγνώρισε ότι υπό την ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη η Κύπρος υλοποίησε μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Για εμάς αποτελεί παράδειγμα που θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.


Στις πρώτες κουβέντες του, ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην πρωθυπουργία της Ελλάδας και επισήμανε πως το γεγονός ότι πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο καταδεικνύει εκ νέου τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών. «Και επιβεβαιώνει την προσωπική σας βούληση για συνέχιση της στενότατης συνεργασίας, της πλήρους στήριξης και του μεταξύ μας συντονισμού δράσεων», υπογράμμισε.
Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράσταση της Ελλάδας. «Μέσα από τον κοινό μας αγώνα έχουμε αποδείξει εμπράκτως, Κύπρος και Ελλάδα, την προσήλωσή μας στην επίτευξη μίας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για λύση που δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους και θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και διάρκεια της νέας κατάστασης των πραγμάτων. Μίας λύσης που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νόμιμων πολιτών, με σεβασμό στην πολιτική ισότητα, κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μίας και εις βάρος της άλλης κοινότητας.
Όπως τόνισε, θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί προσβλέποντας στην εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των κυπρίων πολιτών.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε πως κοινή θέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία, όμως, «απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου».
Σχετικά με τις εν λόγω τουρκικές προκλήσεις, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως είναι ταυτόσημη η διαπίστωσή τους ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή τους η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους – μέλους της ΕΕ στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζουμε τις αποφάσεις έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ», πρόσθεσε.
Επιπλέον, είπε ότι επιβεβαίωσαν πως είναι κοινές οι ανησυχίες για τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και η ανάγκη για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο και για την ανάγκη κοινών δράσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών και αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, «στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα». «Το δίκτυο συνεργασιών ούτε αποκλείει, ούτε στρέφεται ενάντια οποιασδήποτε τρίτης χώρας», τόνισε.
Ν. Αρμένης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ