15.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ Ελλάδα σταθερά μία από τις χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες...

Η Ελλάδα σταθερά μία από τις χώρες της ΕΕ με τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία

Ομως η τρομοκρατία εδώ εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.
Ομως, παρά τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων, η τρομοκρατία στην Ελλάδα εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, εμπλέκονται κυρίως αναρχικές/μηδενιστικές (νιχιλιστικές) ομάδες.
Τα παραπάνω στοιχεία για την τρομοκρατία στη χώρα μας προκύπτουν από έρευνα που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «From Criminals To Terrorists And Back?» που υλοποιείται από την οργάνωση GLOBSEC -παγκόσμιο think-tank, που δραστηριοποιείται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων και χτυπημάτων. Είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που βρίσκεται κάθε χρόνο στις 10 με τις περισσότερες επιθέσεις και συλλήψεις» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Φώτου, δικαστική ψυχολόγος, η οποία συμμετέχει ως ερευνήτρια από την Ελλάδα στο πρόγραμμα του GLOBSEC.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι 11 χώρες της Ευρώπης, με τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων για τρομοκρατία το 2015. Επιλέχθηκε το 2015 επειδή ήταν η χρονιά με τα περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα και τις περισσότερες συλλήψεις για τρομοκρατία.
Κάθε χώρα συγκέντρωσε πληροφορίες για το προφίλ των συλληφθέντων για τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες αναλύονται και τα τελικά ευρήματα θα ανακοινωθούν κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο.
Στην Ελλάδα το 2015 έγιναν 28 συλλήψεις για τρομοκρατική δράση. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αντλήθηκαν συμπεράσματα που δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες τρομοκρατικές υποθέσεις συνδέονται με αριστερή εξτρεμιστική και νιχιλιστική ιδεολογία, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνδέονται με τον ευρωπαϊκό τζιχαντισμό, ανέφερε η κ. Φώτου. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που παρουσίασε η ερευνήτρια, αντίστοιχα το 2017 η Ελλάδα ήταν 10η στην Ευρώπη σε συλλήψεις (συνολικά 15) και 5η στην Ευρώπη σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις (8 επιθέσεις).
Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν συμμετοχικό ρόλο, δεν είναι απλά περιφερειακά στελέχη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Παρότι η πλειονότητα των συλληφθέντων για τρομοκρατία (24 σε σύνολο 28) είναι άνδρες, οι γυναίκες δεν είναι παθητικά μέλη οργανώσεων και μιλούν ανοιχτά για τις πεποιθήσεις τους.
Ενα ακόμη εύρημα της έρευνας είναι ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς στη βάση δεδομένων υπάρχουν συλληφθέντες με συγγενικές σχέσεις ή στενές προσωπικές σχέσεις.
Στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 61%) τα άτομα που συνελήφθησαν το 2015 για τρομοκρατία είχαν συλληφθεί και παλαιότερα για ένοπλες ληστείες, ανθρωποκτονίες, οργανωμένο έγκλημα.
«Βλέπουμε το προφίλ των ανθρώπων που είναι στη βάση δεδομένων, την ηλικία, τις διασυνδέσεις με τους δράστες ποινικών αδικημάτων, οι οποίες στην Ελλάδα ξεκινούν από τη φυλακή. Μαθαίνουμε ποιοι συλλαμβάνονται κάθε χρόνο για τρομοκρατία, για ποιον λόγο εντάσσεται κάποιος σε τρομοκρατική οργάνωση. Βλέπουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους, στην Ελλάδα βλέπουμε είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που έχουν δουλειές, μόρφωση και επιλέγουν συνειδητά μία ζωή που έχει να κάνει με σοβαρά αδικήματα, που επισείουν μεγάλες ποινές» εξήγησε η κ. Φώτου, τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ερμηνεία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ