23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν υποσχέθηκε μια «ενωμένη και ισχυρή» Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πρώτες δηλώσεις της αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριακά την υποψηφιότητά της για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η εμπιστοσύνη που εναποθέσατε σε μένα είναι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη σας σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, από την ανατολή μέχρι τη δύση, από τον νότο στον βορρά», τόνισε η Γερμανίδα πολιτικός. «Είναι μεγάλη η ευθύνη και η δουλειά μου ξεκινά τώρα», πρόσθεσε.
«Ας εργαστούμε μαζί εποικοδομητικά επειδή η προσπάθεια αφορά μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη», επανέλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τη στενή σύμμαχό της και υπουργό Άμυνας στην κυβέρνησή της. «Χαίρομαι επειδή μια αφοσιωμένη Ευρωπαία θα γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μολονότι χάνω μια υπουργό, κερδίζω έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες», έγραψε στο Twitter.
H φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής της Κομισιόν και η πρώτη Γερμανίδα μετά από μισό και πλέον αιώνα. Έλαβε 383 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη το απόγευμα της Τρίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ χρειαζόταν 374.
Να σημειωθεί ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που προέρχεται και αυτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και η Γερμανίδα υπουργός, είχε εκλεγεί το 2014 με 422 ψήφους υπέρ έναντι 250 κατά.
Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την ισχνή πλειοψηφία που συγκέντρωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η ίδια απάντησε: «Στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία» και πρόσθεσε: «Πριν από δύο εβδομάδες δεν είχα ακόμη την πλειοψηφία επειδή δεν με γνώριζαν. Υπήρχε ακόμη πολλή δυσφορία αναφορικά με τη διαδικασία του spitzenkadidat», εξήγησε.
«Είμαι πανευτυχής που μέσα σε 13 ημέρες κατάφερε να συγκεντρώσει αυτήν την πλειοψηφία, καθώς είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσουμε», κατέληξε.
Μέχρι και μία ώρα πριν να ξεκινήσει η ψηφοφορία, το αποτέλεσμα ήταν αβέβαιο, αν και θεωρητικά με τις ψήφους των τριών μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, του PPE, των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και των φιλελεύθερων-κεντρώων του Renew Europe, θα μπορούσε να έχει άνετη πλειοψηφία, με 444 ψήφους. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει ότι πολλοί ευρωβουλευτές αγνόησαν την κομματική γραμμή.
Το PPE με τους 182 ευρωβουλευτές είχε δεσμευτεί ότι θα στήριζε μαζικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θετική ψήφο της έδινε και το Renew Europe που εκτιμούσε ότι «λιγότεροι από 5» ευρωβουλευτές του, σε σύνολο 108, θα την καταψήφιζαν ή θα απείχαν. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό προερχόταν από τους Σοσιαλδημοκράτες. Αν και επισήμως, μέσω του Twitter, η ομάδα με τους 154 ευρωβουλευτές ανακοίνωσε, λίγο πριν να ξεκινήσει η ψηφοφορία, ότι θα την στήριζε, μια εσωκομματική πηγή ανέφερε ότι περίπου το ένα τρίτο των μελών ήθελε να την καταψηφίσει – μεταξύ αυτών ήταν και οι Γερμανοί ευρωβουλευτές που προέρχονται από το SPD, τον εταίρο της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι Πράσινοι, η τέταρτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 74 ευρωβουλευτές είχαν δηλώσει με σαφήνεια ότι θα την καταψήφιζαν.
Συγχαρητήρια από Κ. Μητσοτάκη: «Θα έχει την πλήρη στήριξή μου»
Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, συνεχάρη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ειλικρινή συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της ως πρόεδρος της Κομισιόν. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί της για μια Ευρώπη που ενδυναμώνει και προστατεύει. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου», αναφέρει ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter.
Συγχαρητήρια της Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Τα «εγκάρδια συγχαρητήριά» της προς μια «εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία», την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Στην ανακοίνωσή της η κυρία Μέρκελ αναδεικνύει τόσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκλέγεται σε αυτή τη θέση γυναίκα όσο και το ότι κάποιος Γερμανός αναλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.
«Χαίρομαι διότι με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται μία εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα θα ξεκινήσει με μεγάλο ενθουσιασμό τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κατέστησε πολύ σαφές κατά την σημερινή της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζει η Καγκελάριος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σήμερα χάνει μια επί πολλά χρόνια υπουργό στις κυβερνήσεις της, αλλά κερδίζει έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες. «Για αυτό προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.
Συγχαρητήρια Γερμανών αξιωματούχων για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Τα συγχαρητήριά τους στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί. Δεν λείπει ωστόσο και η κριτική από τους πολιτικούς της αντιπάλους.
«Αναλαμβάνετε το αξίωμά σας σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων, κατά την οποία η σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης αμφισβητείται πολλαπλώς. Ταυτόχρονα εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες στην Γερμανία από τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, (SPD) εύχεται καλή επιτυχία στην κυρία φον ντερ Λάιεν «για τα επικείμενα υψηλά καθήκοντά της» και τονίζει ότι προσβλέπει σε μια συνεχιζόμενη καλή συνεργασία. «Τις προκλήσεις των καιρών μας μπορούμε να τις λύσουμε μόνο ως ενωμένη, κυρίαρχη και αλληλέγγυα Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Σολτς.
Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, συγχαίρει την κυρία φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter και σημειώνει ότι κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε σαφώς υπέρ μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για την οποία θέλουμε τώρα να εργαστούμε από κοινού». «Ήταν σημαντικό ότι σήμερα τάχθηκε σαφώς υπέρ του κράτους δικαίου και υπέρ μίας κοινωνικής, αλληλέγγυας και κυρίαρχης Ευρώπης. Αυτή είναι η σωστή ατζέντα για την ΕΕ, πάνω σε αυτήν θα πρέπει να μετρηθεί. Ο κόσμος δεν περιμένει την Ευρώπη, για αυτό είναι κομβικής σημασίας να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και να εξελίξουμε γοργά περαιτέρω το πρόγραμμα της νέας Επιτροπής», αναφέρει ο κ. Μάας.
Για «ιστορική μέρα» για την Ευρώπη κάνει λόγο στην δήλωσή της η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρώτη Γερμανίδα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια», αναφέρει η Πρόεδρος του CDU και προσθέτει ότι το κόμμα της συγχαίρει την κυρία φον ντερ Λάιεν και για την «καταπληκτική και συναρπαστική ομιλία της» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είμαστε περήφανοι για την αντιπρόεδρο του κόμματός μας», λέει χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέρχεται από τον πολιτικό μεσαίο χώρο. Χτίζει γέφυρες και αγωνίζεται για την συνοχή της Ευρώπης. Θα υποστηρίξουμε δυναμικά την φιλοευρωπαϊκή της ατζέντα».
«Δύναμη και επιτυχία» στην άσκηση των καθηκόντων της εύχονται στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι συμπρόεδροι των Γερμανών Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ.
Αντιδράσεις ηγετών κρατών – μελών στην εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν υποσχέθηκε μια «ενωμένη και ισχυρή» Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πρώτες δηλώσεις της αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά, την υποψηφιότητά της για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Συγχαρητήρια Ούρσουλα φον ντερ Λάιν. Σήμερα η Ευρώπη έχει το πρόσωπό σας. Αυτό της δέσμευσης, των φιλοδοξιών και της προόδου. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη. Θα είμαστε μαζί σας για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε με tweet του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
«Επιτέλους, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας: «αυτή η δουλειά είναι μια τεράστια ευθύνη και πρόκληση. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνεται μια σπουδαία πρόεδρος. Καλωσορίσατε!».
«Προσμένω στην στενή συνεργασία με τους θεσμούς για το μέλλον της Ευρώπης» ήταν η αντίδραση του Σαρλ Μισέλ, πρωθυπουργού του Βελγίου και επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ας συνεργαστούμε προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων!» επισήμανε με tweet του.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επαίνεσε την «βαθιά γνώση» της ντερ Λάιν για το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «θα μας υπηρετήσει καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας!».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ