18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑBloomberg: Παγκόσμια πρωτιά για το ελληνικό Χ.Α.

Bloomberg: Παγκόσμια πρωτιά για το ελληνικό Χ.Α.

Μπορεί μεν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο να κατέγραψαν μεγάλα κέρδη φέτος, όμως υπάρχει μια αγορά που τα ξεπερνάει όλα: η Ελλάδα, γράφει το πρακτορείο Bloomberg. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που κάποτε είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, έχει καταγράψει άνοδο 46% το 2019, υπερτερώντας όλων των δεικτών παγκόσμια. Με την εκλογή, όπως ήταν αναμενόμενο, του φιλικού στην επιχειρηματικότητα Κυριάκου Μητσοτάκη, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερο θα ανεβεί από δω και πέρα. «Οι εκλογές θα εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα μετά από μια δεκαετία δοκιμασιών, ο Μητσοτάκης θα εξακοντίσει την χώρα προς την πλήρη της οικονομική αποκατάσταση», δηλώνει ο Γκιουλέν Τόμσον, επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της Bienville Capital στη Νέα Υόρκη, που κατέχει ελληνικές μετοχές. Οι αγορές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την αλλαγή όμως «υποτιμούν εξαιρετικά» τον πλήρη της αντίκτυπο, καθώς ο οικονομικός κύκλος γίνεται περισσότερο ενάρετος, εκτιμά.
Παρά τα μεγάλα φετινά τους κέρδη, οι ελληνικές μετοχές έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φθάσουν το υψηλό του 2014. Εχουν ανακτήσει μόνον τις μισές από τις απώλειες που υπέστησαν κατά την περίοδο 2014-2016. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τις μετοχές. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη. Τα spreads είχαν αρχίσει να υποχωρούν πριν από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, όμως έκτοτε η μείωση έχει επιταχυνθεί. Οι οικονομικοί δείκτες είναι στο πράσινο, ο μεταποιητικός PMI είναι πάνω από 50, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,9% και το 2020 κατά 2,1%. Το υψηλό δημόσιο χρέος δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει συντρίψει την καμπύλη αποδόσεων και ωθεί τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις όπου αλλού μπορούν. Ο κίνδυνος για την χώρα απομακρύνεται γοργά. Τα ελληνικά CDS πενταετούς διάρκειας μειώθηκαν απότομα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009 και πλέον βρίσκονται εκεί που ήταν τα ιταλικά μόλις ένα μήνα πριν. Τα κέρδη για τις ελληνικές μετοχές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει, σύμφωνα με τον Τόμας Μαλαβάτσι, διευθύνοντα εταίρο στην Helm InvestmentPartners στη Νέα Υόρκη.
Ο Μαλαβάτσι θεωρεί το τωρινό ράλι απλά σαν ανάκαμψη από την περυσινή υποχώρηση των τιμών. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch βλέπουν και αυτοί να υπάρχει δυναμική ανόδου λόγω της μετεκλογικής πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων – αν και με προκλήσεις, όπως η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, η αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ζωτικής σημασίας είναι η συνεχής βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών, καθώς οι μετοχές τους ισοδυναμούν με το 25% του γενικού δείκτη. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών σχεδόν διπλασιάστηκε φέτος, με τις μετοχές της Πειραιώς να της Αττικής να καταγράφουν άνοδο 286% και 326% αντίστοιχα. Ωστόσο η εξομάλυνση απέχει πολύ ακόμη. Η Τ.τ.Ε εκτιμά ότι ο ρυθμός της μείωσης των NPLs δεν αρκεί για τα φέρει κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,2%. Ο Μαλαβάτσι δηλώνει ότι σύντομα οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους πρόσθετα εργαλεία με την χρήση συστημικών λύσεων που έχουν προταθεί από το Τ.Χ.Σ και την Τ.τ.Ε. Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, παρέχοντας ασφάλεια στα NPLs και ωφελώντας τους ισολογισμούς και την μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών, προσθέτει. «Τα χειρότερα έχουν περάσει», γράφουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Berenberg, προσθέτοντας ότι τα λάθη του παρελθόντος έχουν διορθωθεί και ότι οι καταστροφολόγοι αποδείχθηκαν λάθος. Ισως ο προσεχής πονοκέφαλος για τις ελληνικές αγορές να είναι η ρευστότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η συνολική αξία του Χρηματιστηρίου είναι ίση με την κεφαλαιοποίηση της Adidas, σημειώνει το Bloomberg.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ